NOS Nieuws

Meloni wil ten dode opgeschreven Engelse baby naar Italië halen

  • Heleen D'Haens

    correspondent Italië

  • Heleen D'Haens

    correspondent Italië

De regering van premier Meloni heeft de Italiaanse nationaliteit verleend aan Indi Gregory, een baby van acht maanden met een ongeneeslijke genetische ziekte. Het meisje kan daardoor wellicht naar Rome worden overgebracht vanuit Engeland, waar artsen hadden besloten de behandeling te staken.

Indi Gregory werd geboren met een mitochondriale ziekte: een zeer zeldzame aandoening waardoor haar cellen geen energie aanmaken. Haar spierweefsel ontwikkelt zich daardoor niet normaal en ze ligt voortdurend in bed aan de beademing. Omdat de aandoening ongeneeslijk is, oordeelden de artsen in het Britse ziekenhuis waar ze behandeld werd dat het beter was om die behandeling stop te zetten.

De ouders van Indi Gregory waren het daar niet mee eens. "We weten dat ze gehandicapt is, maar je laat gehandicapte mensen niet gewoon sterven. We willen haar nog een kans geven", zeiden ze in de rechtszaak die ze tegen het ziekenhuis hadden aangespannen.

De rechter stelde echter dat het medische bewijs om de behandeling stop te zetten "unaniem en duidelijk" was. Omdat de lasten van de behandeling groter zouden zijn dan de voordelen, bepaalde het hooggerechtshof dat Indi Gregory uiterlijk vanmiddag om 15.00 uur van de beademing losgekoppeld moest worden. Beroep daartegen was niet meer mogelijk.

Italiaanse nationaliteit

Daarop hadden de ouders van het kind zich gericht tot de regering van Italië, waar elke vorm van euthanasie en levensbeëindiging illegaal is. Ze werden daarbij geholpen door christelijke pro-life-organisaties.

De conservatieve regering van premier Meloni bleek gevoelig voor de oproep. Meloni maakte op het allerlaatste moment, vlak voor 15.00 uur, bekend dat baby Indi met spoed de Italiaanse nationaliteit zou krijgen. Zo werd ternauwernood het stopzetten van de beademing voorkomen. Volgens Italiaanse media had Italië hierover in het geheim onderhandeld met de Britse regering.

De ouders hopen dat hun baby dankzij haar Italiaanse staatsburgerschap overgebracht mag worden naar Rome. Ook dat had de Britse rechter eerder verboden. De ouders willen dat hun kind behandeld wordt in het kinderziekenhuis Bambino Gesù, verbonden aan het Vaticaan. Dat neemt vaker kinderen in behandeling die geen perspectief hebben op genezing.

Hoewel ook artsen in Rome het kind niet zullen kunnen genezen, zijn de ouders toch van plan het leven van Indi zo lang mogelijk te rekken. "Ik ben trots dat mijn dochter Italiaanse is" reageerde vader Dean Gregory in Italiaanse media. "Ik bedank de Italiaanse regering en het Italiaanse volk hartelijk. Dankzij jullie hebben wij weer hoop en vertrouwen in de mensheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl