NOS Sport

Tola zegeviert met parcoursrecord in marathon New York, Nageeye vierde

Tola en Obiri winnen marathon van New York, Nageeye vierde

Tamirat Tola heeft de marathon van New York op zijn naam geschreven. De 32-jarige Ethiopiër kwam na 2 uur, 4 minuten en 58 seconden als eerste over de streep in Central Park. Hij zette daarmee een nieuw parcoursrecord neer.

Abdi Nageeye finishte in 2.10.21 als vierde, ruim vijf minuten achter de wereldkampioen van vorig jaar. Na afloop gaf hij aan dat hij zich niet goed voelde tijdens de race. De oorzaak daarvan bekijkt hij op een later moment, net als zijn planning richting de Spelen in Parijs.

Bij de vrouwen won Hellen Obiri een tactische strijd. In Central Park snelde zij weg uit de kopgroep en won met een tijd van 2.27.23 haar tweede grote marathon van dit jaar.

Nageeye opent prima

Nageeye kon iets meer dan de halve afstand mee in het tempo van de latere winnaar. De 34-jarige Nederlander zinde op wraak voor zijn mislukte marathon bij de WK in Boedapest deze zomer. Dat moest gebeuren in New York, waar hij vorig jaar derde werd.

Abdi Nageeye

Het parcours leent zich, in combinatie met de afwezigheid van hazen, doorgaans niet voor razendsnelle tijden. Daardoor wordt er vaak tactisch gelopen, voor de winst en ereplaatsen. Nageeye wist het, en had zich voorbereid op een strijd in de kopgroep. "Overleven, zo lang mogelijk", was vooraf het plan. "En dan mezelf verbeteren, eerste of tweede worden dus."

Dat liep meer dan twintig kilometer gesmeerd voor de ervaren Nederlander. Hij ging mee in een groepje van vijf, dat zich losmaakte van de rest van het veld.

Maar het tempo zat er goed in. Met nauwelijks wind, een prettige ochtendzon en goede temperaturen waren de omstandigheden ideaal. Met name Tola maakte er een snelle marathon van. De wereldkampioen van vorig jaar maakte duidelijk jacht op het twaalf jaar oude parcoursrecord van Geoffrey Mutai (2.05.06).

Tola liet, met zijn beste concurrenten in zijn kielzog, een tijd van 1.02.45 noteren bij de doorkomst op de halve marathon. Een rappe eerste helft, maar voor Tola nog niet snel genoeg.

Tempoversnellingen Tola

Met meerdere tempoversnellingen schudde hij naast Nageeye ook de rest van de concurrentie een voor een af. Zijn landgenoot Jemal Yimer hield het het langst vol, maar met nog ruim tien kilometer te gaan kon hij niet meer volgen, viel stil en kwam als negende binnen.

De Keniaan Albert Korir, twee jaar geleden winnaar in New York, werd tweede. Hij bleef in 2.06.57 nipt Shura Kitata (2.07.11) uit Ethiopië voor.

Yimer en Tola

Bij de vrouwen draaide het wel uit op een tactisch duel. In de openingsfase was het de 43-jarige Edna Kiplagat die meermaals probeerde het tempo op te krikken. In haar eigen nadeel, want al voor de finale moest de ervaren Keniaanse lossen.

In de finale door Central Park liet de kopgroep van drie zelfs concurrenten terugkomen. Maar de sterkste loopsters bleken al vooraan te zitten, want Hellen Obiri en Letesenbet Gidey streden in de laatste kilometer om de winst.

De eindsprint van de geduldige Obiri was Gidey, op de baan vaak concurrent van Sifan Hassan op de 10.000 meter, te machtig. De Keniaanse finishte zes seconden (2.27.29) achter winnares Obiri, die een zeldzame dubbel realiseert door haar tweede major van het jaar te winnen na haar zege in Boston.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl