NEC en FC Volendam in evenwicht na drie doelpunten in de extra tijd

Bekijk de samenvatting van NEC - FC Volendam

Een week na de emotionele middag in Alkmaar, waar AZ-spits Bas Dost in de extra tijd neerging en met succes gereanimeerd werd, heeft NEC in eigen huis gelijkgespeeld tegen FC Volendam.

Na een spectaculair slot met drie doelpunten in de extra tijd, waarin de gasten tot twee keer toe de zege uit handen gaven, eindigde het duel in 3-3.

Zes minuten

Volendam, dat aan de vorige 25 bezoekjes aan NEC alleen in 1991 drie punten had overgehouden, keek al na zes minuten tegen een achterstand aan en dat mocht vooral Mio Backhaus zich aantrekken. De doelman speelde de bal pardoes in de voeten van Elayis Tavsan die met enig fortuin Koki Ogawa vond.

De van Yokohama FC gehuurde spits wist wel raad met de buitenkans: 1-0.

Koki Ogawa (links liggend) passeert Volendam-doelman Mio Backhaus

De Japanse vervanger van Dost, die herstellende is van een ontstoken hartspier, gaf halverwege de eerste helft nogmaals blijk van zijn gretigheid, maar deze keer werd zijn doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Even later stond Backhaus de tweede Nijmeegse treffer in de weg bij een schot van Lars Olden Larsen.

Rebound

NEC had het duel ogenschijnlijk onder controle, maar kon toch niet voorkomen dat FC Volendam langszij kwam. Robert Mühren kopte via de grond tegen de lat, maar wist in de rebound Jasper Cillessen, na zijn blessure weer onder de lat bij NEC, alsnog met het hoofd te verschalken.

Het was voor Mühren zijn vijfde deze competitie, maar pas zijn eerste buitenshuis.

Robert Mühren scoort in de rebound

Bij die tegenslag bleef het niet voor de thuisploeg: Tavsan liep tegen zijn tweede gele kaart aan en mocht na een kleine veertig minuten de douche opzoeken.

Na rust liet Volendammer Darius Johnson een vrije kopkans liggen en ketste een volley vanaf de rand van het strafschopgebied van Milan de Haan dankzij een handje van Cillessen vol op de lat. Aan de andere kant kreeg Ogawa nog wat kansjes, maar hij kwam eerst een teenlengte tekort en daarna zag hij een schuiver geblokt worden.

Slotoffensief

Een kwartier voor tijd beproefde De Haan nogmaals zijn geluk met een uithaal en dit keer moest Cillessen een antwoord schuldig blijven.

Algemeen directeur Wilco van Schaik blikt terug op de afgelopen emotionele week, die beheerst werd door de door een ontstoken hartspier getroffen Bas Dost:

Van Schaik: 'Dost had keihard getraind en was weer superfit'

De 1-2 leek de beslissing in de wedstrijd, maar het slotoffensief van NEC betaalde zich uit. Opnieuw met dank aan Backhaus die onnodig Sontje Hansen vloerde. Mattson leek in de extra tijd vanaf elf meter een punt voor de gastheren te redden.

Maar nog was de koek niet op in Nijmegen: met een prachtige vrije trap zette Calvin Twigt Volendam weer op winst, waarna Ogawa met een kopbal uit een corner alsnog de gelijkmaker liet aantekenen.

Bekijk hieronder de reacties van Calvin Twigt van FC Volendam en Lasse Schöne van NEC: