De politie deed meteen onderzoek na het ongeluk
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Jongen (11) overlijdt bij val in klimhal Amsterdam

Bij een ongeluk in de klimhal vlak bij station Amsterdam Centraal is gisteravond een 11-jarige jongen om het leven gekomen.

Volgens AT5 is de jongen tien meter naar beneden gevallen. Na zijn val werd hij direct gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Een politiewoordvoerder laat weten dat het druk was toen het ongeluk gebeurde. "We waren met veel collega's ter plaatse en hebben verschillende getuigenverklaringen kunnen afnemen", zegt hij. "Omdat het een heftig ongeval is, kunnen getuigen ook slachtofferhulp vragen."

De politiewoordvoerder wil vooralsnog niets zeggen over de verdere toedracht van het ongeluk.

Kinderfeestje

Volgens Robert Baks van de bergsportbond NKBV was er een kinderfeestje aan de gang, gisteravond. Hij zegt dat elk groepje klimmers, jong en oud, altijd een strenge en duidelijke veiligheidsinstructie krijgt voordat ze naar boven gaan. Met veel aandacht voor de zekering van de klimmer: normaal gaat een klimmer met een touw naar boven, terwijl een zekeraar beneden dat touw in de gaten houdt en een eventuele val van de klimmer breekt.

"Veiligheid gaat bij klimmen boven alles. Het is daarom uitgesloten dat die jongen ongezekerd omhoog is gegaan", aldus Baks. "Ongevallen in klimhallen zijn gelukkig heel zeldzaam, maar dat maakt het verdriet er nu niet minder om."

Eigenaar Peter Kok van de Amsterdamse klimhal noemt het ongeluk vooral "vreselijk voor de nabestaanden". Verder wil hij het politieonderzoek afwachten. De klimhal is vandaag dicht.

Bij een ongeluk eerder dit jaar in de klimhal van Leeuwarden kwam een 65-jarige vrouw om het leven. Zij was een ervaren klimster, maar lijkt in dit geval zichzelf niet te hebben vastgemaakt aan het klimtouw. Zij viel vijf meter naar beneden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl