Max Verstappen
NOS SportAangepast

Scherpe Verstappen pakt pole in Sao Paulo, waar noodweer laatste sessie platlegt

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Sao Paulo van poleposition. De drievoudig wereldkampioen klokte in Brazilië in een verregende kwalificatie de snelste tijd, voor Charles Leclerc (Ferrari) en Lance Stroll (Aston Martin).

Het was de laatste keer dit jaar dat de kwalificatie voor de hoofdrace op vrijdag werd verreden. De zaterdag staat voor de laatste keer dit seizoen volledig in het teken van de sprintrace.

De kwalificatie begon met een kwartier vertraging omdat de baan eerst extra opgeruimd moest worden na de vrije training van eerder op de dag. Zo moest Fernando Alonso na twintig minuten naar binnen met een lekke band omdat er stenen op de baan lagen.

Lewis Hamilton in actie tijdens de derde kwalificatiesessie, vlak voordat deze werd stilgelegd

In de eerste kwalificatiesessie leken de coureurs te maken te krijgen met regen. Na tien minuten werd bekend dat er regen op komst was en dus gingen de rijders snel naar buiten om een goede tijd neer te zetten. Er vielen een paar druppels, maar niet genoeg om de sessie in de war te schoppen.

Daniel Ricciardo was een van de vijf coureurs die buiten de boot vielen. Een hard gelag voor de Australiër, die zich vorige week in Mexico nog als vierde had gekwalificeerd.

Grand Prix van Brazilië bij de NOS

Verstappen was niet blij met de afstelling van zijn Red Bull. "Mijn auto springt als een kangoeroe. Net als in Mexico", waren zijn woorden na zijn eerste rondjes. De tijd die hij uiteindelijk had neergezet bleek echter ruim voldoende om naar Q2 te gaan. George Russell (Mercedes) bleek de snelste.

Ook in de tweede kwalificatiesessie kende Verstappen weinig problemen en zette hij de tweede tijd neer. Alleen McLaren-coureur Lando Norris was sneller.

Vlak voordat de derde en beslissende sessie begon pakten donkere wolken zich samen boven het circuit. Het zorgde ervoor dat alle coureurs zo snel mogelijk naar buiten wilden om zo vroeg mogelijk een goede tijd neer te zetten.

Verstappen zette als eerste een snelle tijd neer terwijl de lucht donkerder en donkerder werd. Niemand kwam daarna in de buurt van de tijd van de Nederlander. Sergio Pérez werd uiteindelijk kind van de rekening. Oscar Piastri (McLaren) schoot even van de baan waardoor Pérez van het gas af moest. De Mexicaan kwam uiteindelijk niet verder dan de negende tijd.

Max Verstappen in Sao Paulo

Niet veel later werd de sessie gestopt omdat de omstandigheden te gevaarlijk werden voor de coureurs en de toeschouwers. Leclerc klokte de tweede tijd, net voor de Aston Martins van Stroll en Fernando Alonso. Daarna kwam de regen met bakken uit de lucht en werd snel duidelijk dat het afgelasten van de derde sessie een onvermijdelijk was.

Verstappen zestiende in training met weinig representatieve tijden

Carlos Sainz (Ferrari) was eerder op de dag in de enige vrije training de snelste. Verstappen gebruikte de training om de juiste afstelling te vinden voor de race van zondag, dus reed hij rond met flink wat benzine en op de harde, langzamere band. Het leverde de Nederlander de zestiende tijd op.

De training stond voor iedereen vooral in het teken van het vinden van de juiste afstelling. Daarom reden rijders met verschillende banden en behoorden de Haas-coureurs Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen, normaal niet voorin te vinden, lang tot de snelsten.

Uiteindelijk reden Ferrari-coureurs Sainz en Leclerc wel een snelle ronde op de zachte band. Verstappen, zijn teamgenoot Sergio Pérez en de beide McLarens kozen ervoor om geen snelle ronde te rijden en zich op langere runs te focussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl