NOS NieuwsAangepast

Containerrederij Maersk schrapt dit jaar 10.000 banen

De grootste containerrederij ter wereld Maersk schrapt dit jaar 10.000 banen. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf al aan dat 6500 banen verdwijnen. Dit loopt nu dus verder op, tot wel 9 procent van het aantal banen wereldwijd.

Maersk wil niet aan de NOS laten weten om hoeveel banen het in Nederland gaat. Uit jaarverslagen van de dochterbedrijven in Nederland is op te maken dat hier de afgelopen twee jaar naar schatting een kleine 1500 werknemers werkzaam waren.

600 miljoen dollar

De containerrederij wil met de ontslagronde kosten besparen en zorgen dat het bedrijf winst blijft maken. Het schrappen van de banen moet zo'n 600 miljoen dollar opleveren. Onder andere gedaalde vrachtprijzen en een toegenomen concurrentie leiden tot problemen bij het bedrijf.

Ook daalt de vraag naar containervervoer. Maersk dacht al eerder dat het wereldwijde containervolume sterker zou dalen dan gedacht in 2023. Consumenten kopen minder spullen door de hoge inflatie en fabrikanten willen liever eerst de voorraden opmaken die ze al hebben in plaats van nieuwe aangeleverd te krijgen. Hierdoor worden minder goederen van Azië naar Europa en de Verenigde Staten vervoerd.

Recordwinst

Twee jaar geleden behaalde Maersk nog een recordwinst. Het bedrijf profiteerde toen van de verstoringen van de markt door de coronacrisis, het opleven van de wereldhandel en de ongekende prijsstijgingen in het containervervoer die daar het gevolg van waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl