NOS Nieuws

Veilig Thuis: meer emotioneel verwaarloosde kinderen door ouders met geldstress

Financiële stress bij ouders zorgt volgens Veilig Thuis voor een recordaantal meldingen van emotioneel verwaarloosde kinderen. Dat waren er de eerste helft van dit jaar al meer dan 13.000, schrijft het AD. De aanhoudende inflatie, hoge energiekosten en de krappe huizenmarkt spelen volgens Veilig Thuis een grote rol.

"Dat kan betekenen dat er meer onrust is in gezinnen en dat er meer ruzies plaatsvinden waar de kinderen bij zijn", vertelt Veilig Thuis-voorzitter Judith Kuypers in het NOS Radio 1 Journaal. "Door de stress vinden ouders het ontzettend ingewikkeld om te kijken wat er belangrijk is voor hun kinderen. Ze geven onvoldoende liefde en aandacht."

Meer meldingen door bekendheid

Veilig Thuis behandelt meldingen van kindermishandeling en sinds vijf jaar worden die ook geregistreerd. In die tijd steeg het aantal meldingen van emotioneel verwaarloosde kinderen met de helft. Ook het aantal dossiers van fysieke verwaarlozing staat op een recordhoogte van 3000.

Kuypers verklaart dat deze stijgingen mede komen doordat er meer aandacht is voor kindermishandeling. "We wisten dat we maar een topje van de ijsberg zagen, omdat bijvoorbeeld scholen het lastig vinden om zoiets te melden. We werken nu samen met scholen om die drempel te verlagen."

Iedereen die slachtoffer is of vermoedt dat een kind mishandeld wordt kan zich melden bij Veilig Thuis. De hulporganisatie gaat vervolgens in gesprek met het kind en de ouders en probeert hen op weg te helpen, bijvoorbeeld door ze te koppelen aan professionals die ouders kunnen helpen met hun (financiële) situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl