Surfers in Wijk aan Zee kunnen hun lol niet op met storm Ciarán
NOS NieuwsAangepast

Veel overlast door storm Ciarán in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië

Storm Ciarán is sinds 12.00 uur, toen hij Zeeland bereikte, officieel de tweede herfststorm van het jaar in Nederland.

Ciarán zorgt niet alleen in de kustplaatsen voor schade en problemen, maar in heel Nederland. In Venray is een persoon om het leven gekomen door een omwaaiende boom en in Den Haag raakte een vrouw gewond door een boom die omviel. Ook in België kwamen twee mensen om het leven.

Schiphol heeft vanwege het onstuimige weer honderden vluchten geannuleerd. Op de spoorwegen zegt de NS vooralsnog geen grote verstoringen te hebben, "maar de storm is nog niet voorbij". De NS adviseert reizigers de reisplanner te checken voor vertrek.

Miljoen Fransen zonder stroom

Vannacht en vanochtend trok storm Ciarán langs de kust van Groot-Brittannië en Frankrijk. In Bretagne en Normandië werd daarom in enkele departementen langs de kust al code rood afgegeven .

In het departement Aisne, ten noorden van Parijs, viel een dode en werden windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur gemeten. In Bretagne constateerden de weerdiensten een golf van 21 meter hoog. In het land zaten 's ochtends vroeg 1,2 miljoen Fransen zonder stroom.

Het KNMI gaf voor Nederland vanaf 11.00 uur voor Zeeland code oranje af. Die waarschuwing gold vanaf 13.00 uur ook voor de kustgebieden van Zuid-Holland, vanaf 14.00 uur voor Noord-Holland en vanaf 15.00 uur voor het westen van het Waddengebied.

Bekijk op de kaart hieronder de waarschuwingen van het KNMI

De weerwaarschuwingen van het KNMI.

NOS-weervrouw Roosmarijn Knol zegt dat sprake is van specifieke omstandigheden. "Bijzonder aan deze storm is dat door de warme herfst met veel regen de bomen nog in blad staan en de grond nat is als een spons", legt Knol uit. "Daardoor hebben vooral zwakkere bomen kans om om te waaien. Dat is een groot verschil met een herfststorm in bijvoorbeeld eind november, als al het blad al gevallen is."

Het KNMI meldt dat de storm tot in de middag en avond tot zware windstoten kan leiden. In de loop van de avond neemt de wind af. In het noordwesten kan de storm tot morgenochtend aanhouden.

  • ANP
  • Ricardo Kievit
    Storm in Vlissingen vastgelegd
  • Werner Buijsen
    Storm aan land in Westkappelle
  • Henk Voermans
    Een steiger is omgewaaid in Breda

Luchthavens Schiphol en Rotterdam The Hague Airport annuleerden honderden vluchten. Transavia schrapte alle vluchten vanaf Rotterdam. Uit voorzorg heeft de NS de dienstregeling in Zeeland aangepast en ook de scheepvaart heeft de plannen gewijzigd.

De Rotterdamse haven heeft meerdere grote terminals gesloten en de de scheepvaart op de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen is gestremd. De rederij die vaart op Vlieland en Terschelling heeft enkele afvaarten geannuleerd. Bij de veerdiensten naar Texel, Ameland en Schiermonnikoog zijn vooralsnog geen wijzigingen.

Bekijk hieronder beelden van de schade in Bretagne door storm Ciarán

Flinke schade door storm Ciarán in Bretagne

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl