Rechtbanktekening van Sil A.
NOS Nieuws

Zes jaar cel geëist tegen commando Sil A., verdacht van drugssmokkel en wapenhandel

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen Sil A., een 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen (KCT) die wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel.

Hij staat terecht voor onder meer de smokkel van 260 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Denemarken en het voorbereiden van de invoer van 250 kilo cocaïne naar Antwerpen en Hamburg.

De commando zou ook hebben bemiddeld bij de handel in wapens en had zonder toestemming munitie en granaten thuis liggen, wat valt onder verboden wapenbezit.

Daarnaast schond hij volgens het OM zijn ambtsgeheim en beroepsgeheim. Zo deelde hij volgens de aanklager geheime informatie over de werkwijze van het KCT en gaf hij informatie door over collega's, zoals foto's en de letters die ze gebruikten om zich tijdens radiocommunicatie mee te identificeren.

Voorbeeldfunctie

"De verdachte vervult als militair een voorbeeldfunctie in de samenleving en van hem wordt absolute integriteit verwacht", zei de aanklager. "Hij heeft niet alleen misbruik gemaakt van zijn positie maar heeft ook het vertrouwen, dat in hem als commando is gesteld, ernstig geschaad."

Naast de celstraf moet A. wat het OM betreft ook 450.000 euro betalen, de winst die hij gemaakt zou hebben met zijn criminele activiteiten.

Marengoproces

De zaak van A. staat extra in de belangstelling sinds hij een zeer gewilde getuige is in het liquidatieproces Marengo. Daar zou hij kunnen verklaren dat hem in 2019 door inlichtingendiensten is gevraagd om in het geheim hoofdverdachte Ridouan Taghi uit Dubai te halen of desnoods te 'neutraliseren', waarmee doodschieten wordt bedoeld.

Taghi's advocaten wilden dat A. daarover als getuige horen, maar dat verzoek werd door de rechters afgewezen. Voor Taghi's advocaten was dat reden de rechtbank te wraken. De wrakingskamer beslist uiterlijk 10 november of de rechters vooringenomen zijn geweest en moeten worden vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl