Kopers mogen tot 50.000 euro meer lenen voor een energiezuinige woning
De maximaal toegestane hypotheek voor een woning wordt meer afhankelijk van het energielabel, maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Wie een energiezuinige woning koopt, kan daardoor vanaf volgend jaar veel meer geld lenen.
Het ministerie volgt daarmee het advies van budgetinstituut NIbud, dat redeneert dat mensen in een energiezuinige woning een veel lagere energierekening hebben en daardoor hogere hypotheeklasten kunnen betalen.
De extra leenruimte loopt hard op naarmate de woning energiezuiniger is. Zo mag een koper voor een woning met energielabel C en D 5000 euro meer lenen, en voor een woning met label A of B 10.000 euro. Voor een volledige duurzame woning (met energielabel A++++) is het extra leenbedrag zelfs 50.000 euro.
Voor eigenaren die hun hypotheek willen ophogen om hun huis te verduurzamen, gaat het energielabel ook meespelen. Zo kunnen eigenaren van huizen met energielabel E, F of G 20.000 euro extra lenen, terwijl voor eigenaren met een woning met energielabel A of B dat maximaal 10.000 euro is. Nu is dat bedrag voor iedereen maximaal 9000 euro.
Studieschuld telt anders mee
Voor oud-studenten die een deel van hun studieschuld hebben afgelost, worden de regels ook soepeler. Tot nu toe keken hypotheekverstrekkers alleen naar hun oorspronkelijke schuld, en maakte het dus niet uit hoeveel daarvan in de tussentijd was afgelost. Vanaf volgend jaar is het maandbedrag dat oud-studenten aan DUO betalen leidend.
Ook alleenstaanden kunnen vanaf volgend jaar een iets hoger hypotheekbedrag krijgen. Vanaf een inkomen van 28.000 euro kunnen zij dan 16.000 euro meer lenen.