KNVB zwijgt nog over omstreden WK-gastheer: 'We wachten Saudisch bidbook af'
De KNVB wil nog niet inhoudelijk reageren op het nieuws dat Saudi-Arabië het WK voetbal in 2034 gaat organiseren. "Wij zijn benieuwd naar het bidbook van Saudi-Arabië", meldt de voetbalbond in een summiere reactie.
Dat het omstreden land het WK gaat organiseren, maakte FIFA-voorzitter Gianni Infantino dinsdag bekend. Mensenrechtenorganisaties reageerden furieus en meldden dat de situatie er nog slechter is dan in Qatar, de omstreden gastheer van het WK van vorig jaar.
De KNVB wil pas inhoudelijk reageren als de toewijzing helemaal officieel is. In de procedure zijn nog verschillende stappen nodig. "Voor het mogen organiseren van een WK moet een land aan veel voorwaarden voldoen. Wij moeten afwachten waar ze mee komen."
In de FIFA-reglementen staat dat de WK-gastheer zich moet houden aan de richtlijnen die door de VN zijn opgesteld in de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights. Daarin staat onder meer dat een land verplicht is om de mensenrechten te beschermen.
Op bezoek in Saudi-Arabië
De KNVB is onlangs naar Saudi-Arabië afgereisd. Daarbij stond een bezoek aan de Nederlandse ambassade en de secretaris-generaal van de Saudische bond op het programma, om een beter beeld te krijgen van het land.
De afgevaardigden hebben gekeken naar de mensenrechtensituatie in het land. De bond is ook benieuwd hoe die situatie zich de komende jaren ontwikkelt.
Merkwaardige toewijzing
Saudi-Arabië is als enige kandidaat overgebleven na een razendsnel proces. Aanvankelijk zou de toewijzing van het evenement pas in 2026 plaatsvinden. Maar toen op 4 oktober bekend werd dat het WK van 2030 in Spanje, Portugal, Marokko, Argentinië, Uruguay en Paraguay zal worden gehouden, riep de FIFA landen uit Azië en Oceanië op om snel een bid in te dienen voor de organisatie van het toernooi in 2034.
In de reglementen van de wereldvoetbalbond staat dat het toernooi over de continenten moet rouleren. In 2026 is Noord-Amerika (Canada, Verenigde Staten en Mexico) aan de beurt en vier jaar later volgen Europa, Afrika en Zuid-Amerika. Daardoor bleven Azië en Oceanië als enige over voor 2034.
Exact 65 minuten nadat de FIFA de oproep deed, diende Saudi-Arabië een "alomvattend plan" in voor de organisatie van het toernooi. Australië, dat al van plan was om in 2026 een bid in te dienen voor het WK van 2034, had nog een kleine maand om voor de deadline van 31 oktober zijn plannen te presenteren.
In de voorbije weken werd al duidelijk dat de Australische kansen nihil waren. Allereerst kondigde sjeik Salman, de Bahreinse voorzitter van de Aziatische bond AFC, aan dat het Saudische bid unaniem gesteund werd door de AFC.
Australië zocht ondertussen steun bij omliggende landen en overwoog een gezamenlijk bid met Nieuw-Zeeland, Indonesië, Maleisië en/of Singapore. Op 19 oktober trok Indonesië zich terug uit die gesprekken en verklaarde het land achter het Saudische bid te staan.
Dinsdag, op de dag van de deadline, trok de Australische bond zich terug. "We moeten realistisch zijn", zei James Johnson, voorzitter van de Australische bond, tegen persbureau Reuters. "Saudi-Arabië heeft een heel sterk bid en veel financiële middelen."
"Het was een verrassing dat het proces vervroegd werd. Maar goed, we zijn volwassenen en moeten het doen met de kaarten die gedeeld werden."
"Bij elke beslissing die ik neem voor het Australisch voetbal, kijk ik naar de kansen en de gevaren", aldus Johnson. "Tijdens het proces realiseerde ik me dat we een poging konden wagen, maar dat de uitkomst toch niet in Australisch voordeel zou uitvallen."
Johnson wees daarbij op de snelle opkomst van het voetbal in Saudi-Arabië. Zo maakten sterspelers als Cristiano Ronaldo, Neymar en Karim Benzema voor talloze miljoenen de overstap naar het Arabische koninkrijk. "Ze concurreren met het Europese voetbal. Hun hele regering geeft momenteel prioriteit aan voetbal. Daar kunnen wij niet tegenop."
Zomerspelen in 2032
Australië mag in 2032 de Olympische Zomerspelen organiseren en heeft goede hoop om het Aziatisch kampioenschap voor vrouwen van 2026 en het WK voor clubs van 2029 binnen te hengelen.
"Als we die evenementen mogen organiseren, dan staan we in Australië voor twaalf geweldige jaren", doelt Johnson ook op het WK voor vrouwen dat het land dit jaar samen met Nieuw-Zeeland huisvestte.