NOS Voetbal

Infantino bevestigt: na afhaken Australië is Saudi-Arabië organisator WK voetbal 2034

Op de dag van de deadline heeft de Australische voetbalbond besloten toch niet mee te dingen naar de organisatie van het WK van 2034. Daardoor is Saudi-Arabië de enige kandidaat voor dat wereldkampioenschap.

De Australische voetbalbond meldde de mogelijkheid onderzocht te hebben om over elf jaar het WK te organiseren, maar besloot in plaats daarvan zich te gaan richten op de Women's Asian Cup van 2026 en het WK voor clubteams in 2029.

De wereldbeker tijdens de finale van het WK van 2022

FIFA-voorzitter Gianni Infantino bevestigde dinsdagavond dat Saudi-Arabië het WK voetbal organiseert. "Voetbal verenigt de wereld meer dan welke sport dan ook. Het WK is het perfecte podium voor een boodschap van eenheid en inclusie. Het is ook in staat om te laten zien hoe verschillende culturen elkaar beter kunnen begrijpen", schrijft de baas van de wereldvoetbalbond op sociale media.

WK voor vrouwen

Australië was afgelopen zomer gastheer van het WK voor vrouwen. Nog nooit organiseerden de Australiërs een WK voor mannen.

Bij de bond van Saudi-Arabië was geen enkele twijfel. Enkele minuten nadat wereldvoetbalbond FIFA eerder deze maand landen uit Azië en Oceanië had opgeroepen een bid in te dienen, kondigde Saudi-Arabië al aan wel oren te hebben naar de organisatie.

Toewijzen WK aan Saudi-Arabië roept gemengde gevoelens op: 'Nog slechter dan Qatar'

De president van de Asian Football Confederation, het continentale bestuursorgaan van de sport waartoe ook Australië behoort, zei dat "de hele Aziatische voetbalfamilie" verenigd zou zijn ter ondersteuning van het Saudische bid.

'Schande'

Een WK voetbal in Saudi-Arabië stuit op veel verzet van mensenrechtenorganisaties. Human Rights Watch spreekt in een eerste reactie van "een schande".

De organisatie wijst op schendingen van mensenrechten in Saudi-Arabië, het gebrek aan persvrijheid en discriminatie van lhbti-personen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl