Jakob Ingebrigtsen
NOS Sport

Noorse politie start onderzoek naar conflict in atletiekfamilie Ingebrigtsen

De politie in Noorwegen start een onderzoek naar mogelijke mishandeling door atletiektrainer Gjert Ingebrigtsen. De Noorse coach zou zijn eigen zoons Jakob, Henrik en Filip Ingebrigtsen in hun jeugd hebben mishandeld en bedreigd. Dat zeiden de drie topatleten vorige week in een opiniestuk in de Noorse krant Verdens Gang.

"We zijn opgegroeid met een vader die zeer agressief en controlerend was. Hij gebruikte fysiek geweld en bedreigde ons. We voelen nog steeds ongemak en angst die we al vanaf onze kindertijd met ons meedragen", schreven de drie zonen. De Noorse politie gaat onderzoeken of er inderdaad strafbare feiten hebben plaatsgevonden.

De 57-jarige vader en coach Gjert ontkent de aantijgingen. "Ik heb nooit geweld gebruikt en het maakt mij diep ongelukkig dat we nu in de media valse beschuldigingen naar elkaar toe uiten. Ik ben verre van perfect als vader en echtgenoot, maar ik ben niet gewelddadig."

Gjert Ingebrigtsen

De broers besloten in de zomer van 2022 dat zij de samenwerking met hun vader als coach wilden stoppen. Destijds deden ze geen verdere uitspraken over de reden, al schreven verschillende media wel over de werkwijze van Gjert.

Lijfstraffen

"Uit respect voor onze familie en alle betrokkenen wilden we niet in details treden, maar we merken nu dat we de redenen voor de breuk niet langer kunnen achterhouden", schreven de broers vorige week in de krant. Twee jaar geleden zouden ze nog lijfstraffen van hun vader hebben ondergaan.

Van de drie zoons is Jakob Ingebrigtsen de succesvolste en de bekendste. Hij is olympisch kampioen op de 1.500 meter en won in de zomer van 2023 op de WK in Boedapest goud op de 5.000 meter en zilver op de 1.500 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl