De gevangenis in Krimpen aan den IJssel
NOS Nieuws

Onderzoek: slechte communicatie leidde tot dood gevangene in Krimpen

Als gevolg van een reeks communicatiefouten is een 24-jarige gedetineerde in maart omgekomen in de gevangenis van Krimpen aan den IJssel. Het OM verdenkt de toenmalige celgenoot van Nigel Hill ervan hem te hebben geslagen en verwurgd. Uit onderzoek blijkt nu dat betrokken personeel in verschillende gevangenissen geen duidelijke afspraken had gemaakt en dat de regie ontbrak.

"Relevante informatie werd niet opgemerkt en niet overgedragen aan de relevante betrokkenen", concludeert de onafhankelijke calamiteiten onderzoekscommissie (CALOC). Het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Hill loopt nog.

Diens celgenoot was het jaar ervoor veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens het doden van een man. Bij beslissingen van overplaatsing van beide mannen naar de gevangenis in Krimpen is niet alle informatie gedeeld en meegewogen. Toen de mannen, op eigen verzoek, samen in een cel zaten en er zorgen waren over het veranderende en verwarde gedrag van de latere verdachte, werd niet ingegrepen.

'Pijnlijke constatering'

Demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft een samenvatting van het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij spreekt van "een pijnlijke constatering". Hij heeft met de moeder van het slachtoffer gesproken voordat de Kamerbrief werd verzonden. "Voor de nabestaanden zal het rapport een aangrijpende conclusie zijn."

Het is onbegrijpelijk dat iemand omgebracht kan worden in de cel in Nederland, zei de moeder van Hill na de dood van haar zoon. De nabestaanden riepen op tot antwoorden over het fatale incident.

De gevangenis heeft inmiddels maatregelen genomen om interne processen te verbeteren, schrijft Weerwind. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gaat met de bevindingen aan de slag. Zo komen er landelijke richtlijnen voor het plaatsen van gedetineerden in een cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl