Een wegafzetting in Lewiston, Maine
NOS Nieuws

Ten minste 18 doden bij schietpartij Maine, verdachte nog niet opgepakt

Bij de schietpartij in de Amerikaanste stad Lewiston van afgelopen nacht zijn ten minste 18 mensen omgekomen. Dat zegt de gouverneur van de staat Maine, Janet Mills, in een persconferentie. 13 mensen raakten gewond. De verdachte van de schietpartij is nog niet gepakt.

Gisteren rond 19.00 uur Amerikaanse tijd opende een man het vuur in een bowlingcentrum in de tweede stad van de staat Maine, in het noordoosten van de VS. Daarna schoot hij mensen neer in een eetcafé zo'n 7 kilometer verderop.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn zeven mensen omgekomen in het bowlingcentrum en acht in het café. Drie mensen zijn in het ziekenhuis overleden. De politie heeft geen informatie gegeven over de leeftijden van de dodelijke slachtoffers.

Er werd direct een arrestatiebevel uitgegeven voor de vermoedelijke dader, de 40-jarige Robert Card. Hij zou een vuurwapeninstructeur zijn en een reservist bij het Amerikaanse leger, gestationeerd bij een militaire trainingsbasis voor reservisten in Maine. Card wordt beschouwd als vuurwapengevaarlijk.

In een politiebericht, verspreid onder agenten, staat dat Card afgelopen zomer twee weken is opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het bericht bevatte geen details over zijn behandeling of toestand, maar wel dat Card was opgenomen omdat hij stemmen hoorde. Hij zou ook hebben gedreigd met een schietpartij op zijn militaire basis.

Het Amerikaanse leger zegt dat Card sergeant was, maar dat hij nooit is uitgezonden op missie sinds zijn indiensttreding in 2002.

Semiautomatisch wapen

In Amerikaanse media circuleren verschillende berichten over het type wapen dat zou zijn gebruikt bij de schietpartij. Op foto's die zijn verspreid van de verdachte is een man te zien met een baard en een bruine trui, met wat lijkt op een semiautomatisch wapen.

De politie heeft deze foto vrijgegeven van de verdachte

Maine heeft geen zogenoemde 'red-flag'-wet waardoor vuurwapens kunnen worden afgenomen van mensen die mogelijk een gevaar zijn voor zichzelf of voor anderen.

De vluchtauto die de verdachte gebruikte werd enkele uren na de schietpartij gevonden in Lisbon, een stadje op zo'n 14 kilometer van de bowlingbaan.

'Zinloze en tragische massaschietpartij'

President Biden noemt het incident vandaag "alweer een zinloze en tragische massaschietpartij". Hij riep op tot strengere wapenwetten. "Te veel Amerikanen hebben een familielid verloren of zijn zelf gewond geraakt door vuurwapengeweld. Dit is niet normaal en we kunnen dit niet accepteren."

Scholen in het district waar de schietpartij plaatsvond bleven vandaag dicht en bewoners werden gemaand binnen te blijven.

De eerste beelden van de omgeving van het schietincident:

Politie massaal op zoek naar schutter Maine

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl