Gianni Infantino
NOS Voetbal

Zwitserse justitie sluit strafrechtelijk onderzoek naar FIFA-baas Infantino

De Zwitserse justitie heeft een punt gezet achter het strafrechtelijk onderzoek dat werd begonnen in juli 2020 naar Gianni Infantino, de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. De zaak is geseponeerd.

Infantino raakte in 2020 in opspraak na een artikel in de Süddeutsche Zeitung. Volgens de krant had hij in 2016 en 2017 geheime ontmoetingen met procureur-generaal Michael Lauber. De Zwitserse justitie deed op dat moment onderzoek naar corruptie binnen de FIFA en verdacht zowel Infantino als Lauber van onder meer ambtsmisbruik en schending van het ambtsgeheim.

De speciaal aanklager vond vervolgens weliswaar aanwijzingen voor 'crimineel gedrag', maar kan dat blijkbaar niet bewijzen.

Lauber had eerder al ontslag genomen nadat een rechtbank geconcludeerd had dat hij zijn contacten met Infantino probeerde te verdoezelen en had gelogen tegen z'n bazen toen hij corruptie bij de wereldvoetbalbond onderzocht.

'Zielige, jaloerse mensen'

Dat het onderzoek tegen Infantino uiteindelijk tot niets heeft geleid, stemde de Zwitser uiteraard tot grote tevredenheid. "Dit is een volledige en duidelijke overwinning voor mij, voor de nieuwe FIFA en voor de rechtvaardigheid", liet hij weten.

De Zwitser had geen goed woord over voor de hele gang van zaken. "Het is nu duidelijk dat de beschuldigingen tegen mij slechts pogingen van zielige, jaloerse en corrupte mensen waren om mijn reputatie aan te vallen. Als deze mensen nog enige waardigheid hebben, moeten ze op zijn minst het fatsoen hebben zich te verontschuldigen voor hun daden en de schade die is veroorzaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl