De transformatorstations van Tennet in Wijk aan Zee
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Mysterieuze zoem houdt inwoners Wijk aan Zee al maanden uit hun slaap

In Wijk aan Zee en omgeving hebben mensen al maandenlang last van een zoemgeluid. De bromtoon wordt mogelijk veroorzaakt door een transformatorstation van Tennet in het dorp. De netbeheerder laat weten onderzoek te doen.

Volgens NH Nieuws hebben inwoners in de regio al lange tijd last van de bromtoon. De eerste klachten kwamen in januari. Het gezoem zou vooral 's avonds te horen zijn en mensen uit hun slaap houden.

"Als ik beneden zit en ik heb geen tv aan dan hoor ik het, maar als ik boven lig te slapen hoor ik het ook", zei een bewoonster gisteren tegen de regionale omroep. "Overdag ben je met dingen bezig en dan let je er niet zo op. Maar als je dan alleen thuis zit, dan hoor je gewoon dat gezoem."

Bekijk hieronder hoe buurtbewoners het gezoem omschrijven:

Mysterieuze zoem

"Wij hadden nog niet eerder van de klachten gehoord", zegt een woordvoerder van Tennet. "We gaan zeker contact opnemen met de omgevingsdienst en met onze akoestisch adviseur. Als er aanleiding voor is zullen we zeker eerder metingen gaan verrichten om vast te stellen of onze installaties meer lawaai maken dan is toegestaan."

Om veranderingen in geluidsbelasting objectief vast te kunnen stellen heeft de netbeheerder al metingen laten uitvoeren door een onafhankelijk bureau toen de transformatoren nog niet in gebruik waren genomen.

De verwachting is dat de andere vijf stations eind december gaan draaien. Dan worden er ook nieuwe metingen uitgevoerd. "Als blijkt dat de transformatoren meer geluid maken dan is toegestaan, gaan we maatregelen nemen", zegt de woordvoerder. De resultaten zullen waarschijnlijk in mei bekend zijn. Dan moet duidelijk worden of er sprake is van meetbare geluidsoverlast.

Geen overschrijdingen

Bij de lokale omgevingsdienst zijn al verschillende meldingen binnengekomen van geluidsoverlast. "Sinds januari hebben we drie keer 's nachts geluidsmetingen gedaan, de laatste keer eind september", zegt een woordvoerder. "Daarbij is geen overschrijding geconstateerd en hebben we ook de oorzaak van de ervaren overlast niet kunnen achterhalen. Het blijft wel onze aandacht houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl