NOS Nieuws

Wekdienst 26/10: EU-top in Brussel over Israël en Gaza • AZ en Ajax in actie in Europa

Goedemorgen! In Brussel komen de regeringsleiders bij elkaar voor een EU-top en er komen weer twee Nederlandse voetbalclubs in actie in Europese toernooien.

Maar eerst het weer: de dag begint regionaal met dichte mist die in de loop van de ochtend verdwijnt. In de middag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe, gevolgd door enkele buien. Bij een matige tot aan zee vrij krachtige zuidoostenwind wordt het maximaal 14 graden. De komende dagen is het best wisselvallig en vrij zacht.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Brussel komen de EU-regeringsleiders bij elkaar voor een top die in het teken staat van de oorlog tussen Israël en Hamas. Grote vraag is of ze erin slagen om een gezamenlijk standpunt in te nemen over een oproep tot tijdelijke gevechtspauzes. De top begint om 15.00 uur.
  • Het Planbureau voor de Leefomgeving komt met de Klimaat- en Energieverkenning: dat zijn nieuwe berekeningen met ook prognoses over energiebesparing en hernieuwbare energie.
  • In Zaandam is er een protestmars uit solidariteit met de Palestijnse gebieden. De actie is ook gericht tegen de komst van regiobussen van EBS in de Zaanstreek, omdat EBS een dochteronderneming is van een Israëlische busmaatschappij.
  • En er wordt ook vandaag op Europees niveau gevoetbald. AZ speelt om 18.45 uur thuis tegen Aston Villa in de Conference League en Ajax speelt in de Europa League om 21.00 uur uit tegen Brighton.

Wat heb je gemist?

Vier weken voor de Tweede Kamerverkieizingen houdt de eerder gevormde top-3 elkaar in de Peilingwijzer nog altijd in evenwicht. In dit gewogen gemiddelde van de peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag komt de VVD uit op 25 tot 29 zetels, Nieuw Sociaal Contract op 23 tot 29 en GroenLinks-PvdA op 21 tot 25 zetels.

Het verschil met de laatste partij is daarmee zo klein - en bij I&O Research binnen de foutmarge - dat volgens politicoloog Tom Louwerse nog steeds kan worden gesproken van drie partijen op min of meer gelijke hoogte. Louwerse is de maker van de Peilingwijzer.

Achter deze drie partijen komen de PVV op 16 tot 20 zetels en BBB, de grote verliezer van de opkomst van Pieter Omtzigt, op 10 tot 14. Alle andere partijen blijven onder de 10 zetels. Coalitiepartijen D66 en CDA zouden harde klappen krijgen met respectievelijk 6 tot 10 en 3 tot 5 zetels. Bij D66 gaat het om een verlies van zo'n 16 zetels ten opzichte van het resultaat 2,5 jaar geleden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Correspondent Nasrah Habiballah en verslaggever Sander van Hoorn beantwoordden gisteren in een Q&A vragen die volgers van het Instagram-account van de NOS stelden over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Je kan die Q&A hier bekijken:

Q&A: vragen over de oorlog tussen Israël en Hamas beantwoord

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl