Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
Bijna een op de twee mensen van Afrikaanse afkomst in de EU ervaart racisme of discriminatie, staat in een rapport van het Agency For Fundamental Rights (FRA) van de Europese Unie waar vijftien Europese staten in zijn meegenomen. Nederland behoort daar niet bij.
Daarmee is de situatie verslechterd ten opzichte van vijf jaar eerder. Toen bleek uit vergelijkbaar onderzoek dat ruim een derde van de respondenten dergelijke misstanden ervoer.
In sommige Europese landen ligt het aantal nog hoger. Zo krijgt in Frankrijk en Duitsland ruim twee derde van de mensen van kleur volgens het onderzoek te maken met racisme. De ondervraagden krijgen onder andere te maken met intimidatie en geweld, en met uitsluiting op de arbeidsmarkt en woningmarkt.
Directeur van FRA Micheal O'Flaherty concludeert dat huidige maatregelen in de EU te weinig effect hebben om "het systematische racisme dat zo diep zit ingebakken in onze samenleving" tegen te gaan. Hij noemt het schokkend dat de situatie van afgelopen jaar is verslechterd ten opzichte van vijf jaar geleden.
In 2020 werd er door de EU een vijfjarig actieplan ingesteld tegen discriminatie. Een positieve stap maar wel een die afhankelijk is van de verschillende maatregelen in verschillende lidstaten, stelt het FRA.
Situatie in Nederland
Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh noemt het rapport alarmerend. "Percentages zijn kil, maar het treft grote aantallen mensen. Zowel volwassenen als kinderen." Hij benoemt dat de lijn stijgend is, in plaats van dalend. "Hoewel Nederland niet in het rapport is opgenomen, vrees ik dat we hier dezelfde richting in bewegen", aldus Baldewsingh tegen de NOS.
Hij zegt dat discriminatie en racisme ook in Nederland een groot probleem vormen. "We moeten niet de illusie hebben dat Nederland het op dit punt beter doet dan ons omringende landen. Er liggen stapels onderzoek die dat bewijzen."
Baldewsingh doelt hiermee op onderzoek van onder andere het SCP, het CBS, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Europese Commissie en mensenrechtenorganisaties.
Ook benadrukt Baldewsingh dat hij al vaker gewaarschuwd heeft dat Nederland te weinig doet tegen racisme en discriminatie van mensen met een Afrikaanse afkomst. "Afrofobie neemt daardoor eerder toe dan af. Dat merk ik ook in mijn gesprekken en optredens in het land."