Richard Roundtree als Shaft
NOS NieuwsAangepast

Shaft-acteur Richard Roundtree (81) overleden

De Amerikaanse acteur Richard Roundtree, vooral bekend van zijn rol als privédetective John Shaft uit de jaren 70, is overleden. Dat heeft zijn management bekendgemaakt. Hij leed aan alvleesklierkanker, een diagnose die hij nog maar twee maanden geleden had gekregen. In de jaren 90 werd hij al eens met succes behandeld voor borstkanker. Roundtree was 81 jaar oud.

"Zijn baanbrekende carrière veranderde de entertainmentindustrie wereldwijd en zijn nalatenschap zal nog generaties gevoeld worden", reageert zijn management tegenover Amerikaanse media. "Onze gedachten zijn bij zijn familie en naasten."

De acteur gaat de geschiedenis in als een van de bekendste gezichten van het blaxploitation-genre, films uit de jaren zeventig die vooral voor een zwart publiek zijn gemaakt en waarin zwarte acteurs de hoofdrol spelen. De rol bezorgde Roundtree in 1971 op 29-jarige leeftijd grote roem: zijn John Shaft werd iconisch en wordt ook wel gezien als de eerste zwarte actieheld.

Seksmachine

De eigenwijze detective en playboy John Shaft, met zijn soepele leren jas en fuck you-attitude was indertijd de belichaming van cool: "een seksmachine voor alle chicks", zoals zanger Isaac Hayes hem zwoel omschreef in de soundtrack van Shaft, met de beroemde titelsong Theme from Shaft.

Zelf was hij er overigens van overtuigd dat John Shaft gebaseerd was op de regisseur van de film, Gordon Parks. "Zoals hij bewoog, zoals hij praatte. Hij is de meest verfijnde persoon die ik ooit heb ontmoet."

De titelsong van Shaft, door zanger Isaac Hayes:

Niet alleen waren de films, boeken, strips en kortlopende serie over Shaft zeer populair, ze lieten het raciaal gesegregeerde Amerika ook een zwarte held zien die bij zijn werk als detective in Harlem niet hoefde te worstelen met racisme. "Richards werk en carrière waren een keerpunt voor zwarte Amerikaanse hoofdrollen in films", aldus zijn manager.

Gedurende zijn vier decennia lange carrière speelde Roundtree verscheidene rollen. Zo was hij onder meer te zien in de rampenfilm Earthquake (1974), de dramafilm Once upon a time... when we were colored (1995) en bijvoorbeeld in de serie Desperate Housewives (2004-2012), waarin hij opnieuw een privédetective speelde.

Het is overigens niet gezegd dat het overlijden van Roundtree ook het einde van Shaft betekent. In 2019 verscheen nog een nieuwe Shaft-film, met in de hoofdrol Samuel L. Jackson als een cybersecurityexpert en het neefje van John Shaft. Roundtree speelde in die film zelf opnieuw de rol van John Shaft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl