Een man haalt tafels van het strand van Acapulco
NOS Nieuws

Mexico maakt zich op voor 'potentieel catastrofale' orkaan Otis

Mexico maakt zich op voor de zware orkaan Otis, die de komende uren nog aan kracht zal blijven winnen en daarna aan land komt in het zuiden van het land. Otis is nu een orkaan van de vierde categorie en kan nog uitgroeien tot een "potentieel catastrofale" categorie-5 orkaan, meldt het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum (NHC).

De Amerikaanse dienst waarschuwt voor "verwoestende golven" en overstromingen in de kustgebieden bij Acapulco. Nu al brengt Otis windstoten van ruim 233 kilometer per uur met zich mee. Ook moet de regio zich opmaken voor zeer zware regenval.

"Een potentieel catastrofale stormvloed zal naar verwachting levensbedreigende overstromingen veroorzaken aan de kust", meldt het NHC. Er geldt een orkaanwaarschuwing in het gebied van Punta Maldonado tot Zihuatanejo. Eenmaal aan land zal Otis snel aan kracht verliezen, denkt het orkaancentrum.

Noodopvangen ingericht

De staat Guerrero heeft allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zijn er honderden noodopvangen ingericht en blijven scholen dicht. Langs de kust is het leger ingezet. Ook is de haven van Acapulco gesloten.

Afgelopen weekend werd het noorden van Mexico nog getroffen door de lichtere orkaan Norma, met twee doden tot gevolg. Een paar dagen daarvoor kwam ook al één persoon in Mexico om het leven door orkaan Lidia.

Langs de kust bij Acapulco is het leger ingezet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl