Eén van de twee betrokken schepen, genaamd Verity
NOS NieuwsAangepast

Zeker één dode na aanvaring vrachtschepen op Noordzee, nog vier vermisten

Op de Noordzee bij Duitsland zijn vannacht twee vrachtschepen met elkaar in aanvaring gekomen. Eén schip is daarbij gezonken. Door de botsing kwamen meerdere personen in het water terecht. Zeker een opvarende is overleden, twee zijn er gered en er worden nog vier mensen vermist.

Een woordvoerder van de Duitse kustwacht zegt tegen tv-programma Tagesschau dat er zeven mensen aan boord van het gezonken schip waren. Het nog drijvende schip had 22 opvarenden aan boord.

Een schip met de naam Verity is gezonken. Het schip was op weg van Bremen naar de Engelse stad Immingham en vaart onder de Britse vlag. Het andere schip heet Polesie en voer van Hamburg naar het Spaanse La Coruña. Het is nog onbekend welke lading de schepen aan boord hadden.

Het ongeluk gebeurde rond 05.00 uur op zo'n 22 kilometer ten zuidwesten van het Duitse eiland Helgoland en zo'n 31 kilometer ten noordoosten van het Duitse Waddeneiland Langeoog. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, is ook nog onduidelijk. Wel zou het 's ochtends erg mistig zijn geweest.

De aanvaring was voor de kust van Duitsland:

Een groot aantal schepen helpt met zoeken naar drenkelingen. Zo zijn een noodsleepboot, zes speciale reddingsboten, een waterpolitieboot en een helikopter van de Duitse marine aanwezig. Ook lieten de hulpdiensten een vliegtuig over het gebied vliegen.

"Zolang er een sprankje hoop is, zullen we de zoek- en reddingacties voortzetten", zei een woordvoerder van de Duitse Vereniging voor Redding en Schipbreukelingen.

Cruiseschip hielp ook

Het Britse cruiseschip Iona dat onderweg was naar Rotterdam heeft ook geholpen bij de zoektocht. Passagiers werden rond 06.00 uur gewekt met de boodschap dat bemanning met reddingsboten ging helpen. In de loop van de middag voer het schip verder naar Rotterdam.

Britse media melden dat de zoektocht naar overlevenden wordt bemoeilijkt door windstoten van 50 kilometer per uur en golven van 3 meter hoog.

Een passagier op het cruiseschip maakte een foto van de zoekactie:

Het ongeval op de Noordzee vond bijna precies 25 jaar na een van de grootste scheepsongelukken in de Duitse geschiedenis plaats. Op 25 oktober 1998 vloog de lading hout op het Italiaanse vrachtschip Pallas in brand.

Het schip dreef vervolgens zonder bemanning de Duitse wateren in en strandde voor het eiland Amrum. Er vond een grote olieramp plaats waarbij veel vogels omkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl