NOS NieuwsAangepast

Krappe arbeidsmarkt, maar toch ziet Randstad aantal uitzendkrachten dalen

Ondanks de nog altijd krappe arbeidsmarkt werkten het afgelopen kwartaal een stuk minder uitzendkrachten via Randstad. Het gaat in Nederland om een daling van 63.000 naar 51.000 werknemers, blijkt vandaag uit de kwartaalcijfers van het uitzendconcern. Dat is bijna 20 procent.

De krimp zit vooral in sectoren waar vorig jaar, vlak na de coronacrisis, juist heel veel vraag naar mensen was. "Dat zien we met name in de transport en logistiek en de e-commerce", zegt bestuursvoorzitter Jeroen Tiel van Randstad Groep Nederland. "Maar we zien ook heel duidelijk een teruggang bij IT-diensten en financiële diensten."

De Nederlandse situatie is geen uitzondering. Over de hele linie is de omzet van Randstad vergeleken met een jaar eerder gedaald, voor het derde kwartaal op rij. Waar vorig jaar rond deze tijd wereldwijd nog zo'n 650.000 mensen via Randstad tijdelijk werk hadden, zijn dat er nu nog een kleine 600.000.

Recordaantal vacatures

Opvallend is dat het aantal vacatures volgens Randstad wel toeneemt. Tiel spreekt van een recordaantal. "Het aantal vacatures neemt toe, maar dat wil niet zeggen dat er groei is in de werkgelegenheid. Het kost de BV Nederland nog steeds veel moeite om de juiste mensen op het juiste moment te vinden."

De omzet van het concern daalde afgelopen kwartaal met 8 procent naar ruim 6 miljard euro. De nettowinst komt met 190 miljoen euro ongeveer een vijfde lager uit. In oktober ziet het bedrijf vooralsnog geen verbetering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl