NOS Nieuws

Joodse school in Amsterdam opnieuw dicht: 'Veiligheid niet gegarandeerd'

De Joodse basis- en middelbare school Cheider in Amsterdam is opnieuw gesloten. Dat bevestigt de school na berichtgeving van Het Parool.

"De veiligheid van onze leerlingen kan niet meer worden gegarandeerd", zegt bestuursvoorzitter Herman Loonstein. "Overal in de stad nemen de antisemitische incidenten toe, bij alle Joodse gebouwen. Joden worden uitgescholden of bedreigd." Loonstein zegt dat de school graag open wil en dat de leerlingen ook graag naar school willen, "maar dat moet wel veilig kunnen".

Kort na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël sloot Cheider ook al een dag de deuren in verband met de veiligheid, net als de Joodse scholen Rosj Pina en JSG Maimonides. Nadat de gemeente extra beveiliging had toegezegd, gingen de scholen weer open. "Toen was het verantwoord om weer open te gaan, maar nu is de beveiliging onvoldoende", zegt Loonstein. Wat er precies veranderd is, kan de bestuursvoorzitter niet zeggen.

'Algemeen gevoel van onveiligheid'

Chanan Hertzberger van het Centraal Joods Overleg (CJO) zegt dat het gaat om een "algemeen gevoel van onveiligheid" en verwijst niet naar "nieuwe specifieke dreigingen". Hij laat weten dat het bestuur van de andere Joodse scholen in Amsterdam de beveiliging voldoende vinden en daarom wel open blijven. "Maar als de dreiging verandert, kan de situatie morgen anders zijn", zegt Hertzberger.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten uit veiligheidsoverwegingen weinig te kunnen zeggen over de beveiliging van de scholen, maar zegt opnieuw dat de gemeente Amsterdam en de Nationaal Coördinator Terrorismebedreiging en Veiligheid extra alert zijn sinds de oorlog tussen Israël en Hamas. "Waar nodig nemen we extra maatregelen, zowel zichtbaar als onzichtbaar."

Online les

Voor het schoolbestuur van Cheider is dat dus niet voldoende. Daarom krijgen de leerlingen vanaf morgen online les. "We hebben bij de gemeente aangegeven wat er nodig is om open te kunnen. Maar als er niets verandert, vrees ik dat de school dicht blijft", zegt bestuursvoorzitter Loonstein.

De gemeente bevestigt dat er afgelopen weekend met het bestuur van Cheider overleg is geweest over veiligheidsmaatregelen. Ook het CJO laat weten in gesprek te zijn met de gemeente om ervoor te zorgen dat de school weer zo snel mogelijk open kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl