De eerste sprong van Kirke
NOS NieuwsAangepast

Eerste bungeejumper overleden: 'We wilden dingen uitproberen'

David Kirke, de eerste persoon die een bungeesprong maakte, is op 78-jarige leeftijd overleden. "Hij probeerde altijd op een romantische manier zijn leven ten volste te leven", zegt zijn familie over hem.

Als een van de oprichters van de Dangerous Sports Clubs had de Brit Kirke in de jaren 70 al meerdere onnodig gevaarlijke uitdagingen uitgehaald, het liefst gekleed in volledig rokkostuum met hoge hoed en een glas champagne. Onder hun bravourestukjes was een bergafdaling in een vleugelpiano, de eerste deltavlucht van de berg Olympus en een poging Het Kanaal over te steken aan heliumballonnen.

Op 1 april 1979 besloot de vriendengroep aan elastiek van de 100 meter hoge Clifton-hangbrug buiten Bristol te springen. Ze waren geïnspireerd door het 'landduiken' in de Vanuatu-archipel. Daarbij springen jonge mannen met lianen om hun enkels van een 25 meter hoog houten staketsel om hun moed te bewijzen.

Politie te snel af

Kirke en zijn vrienden bedachten hier een moderne variant van, waarbij de lianen werden vervangen door elastieken waarmee straaljagers op vliegdekschepen worden opgevangen. Kirke vertrouwde blind op de berekeningen die een van zijn maten had uitgewerkt, "een slimme jongen die later hoofd Ontwikkeling bij NASA zou worden".

Niet iedereen had echter zo veel vertrouwen dat de stunt zou lukken: meerdere familieleden schakelden de politie in om te voorkomen dat de mannen over de reling zouden springen. Doordat de agenten dachten dat het om een 1-aprilgrap ging, kreeg Kirke genoeg tijd om daadwerkelijk te springen. "Toen ze doorgelopen waren, grepen we onze kans."

De sprong werd vastgelegd door de Dangerous Sports Club:

"'Whoooopppeeeee' was wat er door me heen ging op dat moment", herinnerde Kirke later. "Je wordt overspoeld door indrukken, hoort dan tonk en schiet weer omhoog."

Ook een tweede durfal wist nog een sprong te maken voordat de hele groep werd gearresteerd. Hoewel ze voor een tijdje in de cel belandden, konden de agenten er de humor wel van inzien en mocht de groep hun halflege champagneflessen opmaken. "We kregen geloof ik een kleine boete."

Al snel zou de Dangerous Sports Club ook van de Golden Gate Bridge in San Francisco springen en ook tijdens een rechtstreekse tv-uitzending van een brug in Colorado. Het was het begin van een rage: miljoenen anderen traden in de voetsporen van Kirkes club.

"We waren geïnteresseerd in dingen uitproberen", legde Kirke zelf zijn fascinatie voor gevaarlijke activiteiten uit. Zijn familie omschrijft hem als een anarchistische vrijbuiter die de grenzen van de verbeelding en avontuur opzocht. "Hij zou totaal verbijsterd zijn geweest dat hij rustig in zijn bed overleed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl