NOS Schaatsen

'Ouwe vent' Nuis ziet dat megatalent Stolz meer kan: 'Rijdt 1.500 meter best laf'

Kjeld Nuis noemt zichzelf lachend een "ouwe vent", maar voelt zich allerminst zo. "Helemaal niet zelfs." En dat zelfs niet als hij kijkt naar zijn nieuwe, piepjonge concurrent: de 19-jarige Amerikaan Jordan Stolz.

Nuis (33) begint komend weekeinde bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers in Thialf aan zijn vijftiende schaatsseizoen op het hoogste niveau, maar van sleet of verveling is geen sprake. "Ik geniet er gewoon nog elke dag van. En ook als het niet goed gaat en je knokt jezelf terug, geeft dat veel voldoening."

Nuis staat er goed voor, maar weet: 'Je moet jezelf nooit rijk rekenen'

Nuis: "Ik heb een heel goede zomer gedraaid. Dat gaat waarschijnlijk iedereen zeggen voor de wedstrijd, maar het is ook echt zo. Geen pijntjes, ziektes, dingetjes of coronagevallen. Helemaal niks. Ik ben er supergoed mee bezig en dat betaalt zich uit."

'Je moet je nooit rijk rekenen'

Eerder deze maand was Nuis tijdens trainingswedstrijden op de 1.000 meter de snelste Nederlander, maar afgelopen weekeinde waren Joep Wennemars en Hein Otterspeer sneller. De ervaren Nuis realiseert zich als geen ander: het zegt nog niet zoveel.

"Je moet je nooit rijk rekenen. Dat doe ik ook echt niet. Ik geniet van de goede vorm en probeer de puntjes op de i te krijgen. Dat gaat iedereen doen, iedereen is hongerig en gaat proberen de beste versie van zichzelf te laten zien."

Bekijk hieronder het programma van komend weekeinde:

  • NOS
    Het programma van het WCKT op vrijdag
  • NOS
    Het programma van het WCKT op zaterdag
  • NOS
    Het programma van het WCKT op zondag

Nuis kent het klappen van de zweep, hij kan de jaren waarin het goed liep en de seizoenen waarin het tegen zat snel voor de geest halen. Sterker nog: zelfs losse ritten tovert hij zo naar voren uit zijn geheugen.

Zijn eerste internationale succes bijvoorbeeld? "Een wereldbekerfinale hier in Thialf, achter Shani Davis en Denny Morrison." Of hij ook de tijd nog weet? "Poeh, nee." Om na een paar seconden nadenken toch tot 1.46,1 te komen.

Nuis zit er vijf tienden naast, 1.46,61 reed hij. "Ah shit. Maar was een heel mooie wedstrijd."

Ik vind dat hij zijn 1.500 meters best wel laf rijdt, eerlijk gezegd.

Kjeld Nuis over Jordan Stolz

Met zijn schaatsgeheugen is weinig mis. "Ik kijk niks terug, dat weet ik gewoon. Dat kan ik ook zo terughalen, van dat soort ritten weet ik nog veel. Waar ik na 1.100 meter lag bij een wereldbeker in Hamar tegen Ivan Skobrev, bijvoorbeeld. Zulk soort dingen weet ik heel goed."

Stolz

Nuis heeft er sinds afgelopen seizoen een concurrent bij die pas vijf jaar oud was toen hijzelf voor het eerst deelnam aan de WK afstanden: Jordan Stolz. In maart zette de toen nog maar 18-jarige Amerikaan Thialf naar zijn hand met wereldtitels op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Op de manier waarop Stolz de langste van die drie afstanden aanvliegt, heeft Nuis wel aan te merken. "Ik vind dat hij zijn 1.500 meters best wel laf rijdt, eerlijk gezegd."

Het WK-podium na de 1.500 meter: Stolz wint voor Nuis en Krol

Nuis: "Hij heeft zoveel snelheid in de benen. Op de 500 meter rijdt hij 34,0, dat lukt mij nooit. Op de 1.000 meter komen we al iets meer naar elkaar toe en op de 1.500 meter is het stuivertje wisselen. Maar hij kan ook een vijf kilometer rijden. Dan denk ik: klap er lekker in, je hebt inhoud genoeg, maar dat doet hij dan niet."

"In Stavanger wint hij (een wereldbekerwedstrijd, red.) door heel vlak te rijden en ook hier in Thialf lig ik voor na 1.100 meter. Dan denk ik: waarom lig ik voor op iemand die zo snel is?"

'Hij weet nog niet wat hij kan'

Laf of niet, afgelopen weekeinde reed Stolz in Milwaukee (Wisconsin) de snelste 1.500 meter ooit op zeeniveau: 1.42,80.

Nuis, een paar dagen voordat Stolz die tijd op de klokken bracht: "Ik denk dat hij nog helemaal niet weet wat hij kan, ik denk dat hij nog veel harder kan."

"Maar het is aan ons om zo lang mogelijk te zorgen dat dat niet zo is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl