Leuchter en Hoekstra schieten Ajax naar zege, eerste puntenverlies Fortuna

Ajax heeft op bezoek bij Fortuna Sittard overtuigend met 4-0 gewonnen in de eredivisie voor vrouwen. Fortuna, dat na vier wedstrijden nog zonder puntenverlies was, moest toezien hoe Ajax veel effectiever was en met name in de tweede helft makkelijk kon scoren.

Bij Ajax maakte Romée Leuchter weer een sterke indruk. Ook Tiny Hoekstra beleefde een goede middag in Sittard.

Ajax wint in Sittard en bezorgt Fortuna eerste puntverlies

Beide ploegen hadden voor deze wedstrijd de wind in de zeilen. Fortuna won alle vier de eredivisieduels en wist dat een zege tegen Ajax genoeg zou zijn voor de koppositie.

Chaos

Ajax plaatste zich afgelopen week ten koste van FC Zürich voor de Champions League. Die goede vorm leek Ajax mee te nemen naar Sittard. Al na twintig seconden kreeg Leuchter een grote kans, maar ze kon net niet profiteren van de chaos achterin bij Fortuna.

In de twintig minuten daarna was het juist Fortuna dat het spel domineerde. De Limburgers kregen meerdere grote kansen en een regen aan corners, maar een voorsprong kwam er niet. Ajax-keepster Regina van Eijk plaatste een aantal goede reddingen.

Na bijna een halfuur spelen kwam die voorsprong er wel voor Ajax. Leuchter, die even daarvoor al een goal afgekeurd zag worden wegens buitenspel, schoot onverbiddelijk raak.

Regina van Eijk plaatst een redding

Enkele minuten voor rust dacht Ajax op 2-0 te komen. Fortuna-keepster Claire Dinkla greep mis bij een indraaiende corner. De bal werd van de lijn gehaald, maar hij leek even over de lijn te zijn geweest. Aan de andere kant kreeg Fortuna een aantal grote kansen. Charlotte Hulst kon de bal afgeven aan Tessa Wullaert, maar besloot zelf voor haar kans te gaan. Hulst schoot ruim over.

Na rust overkwam Fortuna hetzelfde als Ajax in de eerste helft. Na ruim twintig seconden spelen zeilde de bal voor het doel langs, maar net te hard om in te koppen.

De stand in de eredivisie voor vrouwen

Het bleek geen positief voorteken, want in de 53ste minuut scoorde Leuchter vanuit een vrije trap de tweede voor Ajax en haar tweede van de wedstrijd. Zeven minuten later gooide Hoekstra de wedstrijd in het slot, nadat keepster Dinkla was uitgekomen maar de bal miste. Hoekstra schoot raak in een leeg doel.

Ook Hoekstra nam geen genoegen met één goal, want met nog een kwart wedstrijd te gaan schoot ook zij haar tweede binnen. Ondertussen deelde Fortuna nog wel wat speldenprikjes uit, maar Van Eijk stond elke keer op de goede plek.

In de slotfase liet Ajax het tempo wat zakken, en werden Leuchter en Hoekstra gewisseld. Het bleef 0-4 in Sittard.