Sharif ondertekent de documenten voor zijn hoger beroep
NOS NieuwsAangepast

Oud-premier Sharif terug in Pakistan na vier jaar ballingschap

Nawaz Sharif, die drie keer premier was van Pakistan, is in zijn land teruggekeerd na een zelfverkozen ballingschap van vier jaar. Hij kwam vanochtend aan vanuit Londen om de campagnestart van zijn partij kracht bij te zetten. De grootste rivaal van Sharif bij de verkiezingen van begin volgend jaar is Imran Khan, die tot vorig jaar premier was.

De 73-jarige Sharif vertrok in 2019 met een ambulancevliegtuig naar Londen voor medische behandeling. Hij zat toen een gevangenisstraf uit van veertien jaar voor corruptie en beloofde binnen vier weken terug te keren.

Gisteren oordeelde het hooggerechtshof dat hij in Pakistan niet meteen gearresteerd mag worden. Dinsdag moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen.

Bij aankomst op de luchthaven van Islamabad ondertekende hij de benodigde formulieren om tegen zijn veroordeling in beroep te gaan, voor hij doorvloog naar Lahore, zijn thuisbasis. Daar zal hij een grote campagnebijeenkomst leiden.

Sharif werd volgens zijn partij in het vliegtuig vergezeld door 150 leden van zijn Moslimliga en journalisten.

Geen publieke functie

In Lahore is veel politie ingezet om de bijeenkomst te beveiligen. Vanuit alle hoeken van het land zijn mensen op de manifestatie afgekomen in afwachting van de komst van Sharif.

Aanhangers van Sharif wachten op hem in Lahore

Vanwege zijn veroordeling mag Sharif geen publieke functie meer uitoefenen, maar volgens zijn juridisch medewerkers gaat hij daartegen in beroep en is hij van plan toch opnieuw op te gaan voor het premierschap. Hij was al drie keer premier tussen 1990 en 2017.

Zijn grootste rival, Imran Khan van de Pakistan Tehreek-e-Insaf, werd dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, ook voor corruptie. Zijn hoger beroep loopt en hij staat nog terecht voor andere aanklachten. Ook hij is uitgesloten van deelname aan de verkiezingen.

Economische malaise

Na de arrestatie van Khan werd Shehbaz Sharif premier, een jongere broer van Nawaz Sharif. In de zestien maanden dat hij het land regeert, is de economische crisis steeds groter geworden.

Bij het aftreden van Nawaz in 2017 was de economische groei 5,8 procent en de inflatie 4 procent. Vorige maand was de inflatie 31 procent en de groei blijft dit jaar steken op 2 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl