Lauren Glotzbach (rechts)
NOS Voetbal

Glotzbach houdt niet van vragen over moeder Wiegman: 'Ze wil gewoon lekker voetballen'

  • Edwin Cornelissen

    verslaggever NOS Sport

  • Edwin Cornelissen

    verslaggever NOS Sport

Praten over haar beroemde moeder doet Lauren Glotzbach niet graag. Ze wil als voetbalster vooral zelf haar sporen verdienen. Niet altijd maar vergeleken worden met Sarina Wiegman, de internationaal geroemde succescoach die ook als speelster een enorm cv heeft opgebouwd, met ruim 100 interlands.

Eerder deze maand debuteerde Glotzbach in de eredivisie. Natuurlijk koestert het 19-jarige talent de warme band met haar ouders, die trots met haar poseerden toen zij deze zomer haar eerste profcontract bij ADO Den Haag ondertekende. Ze is afkomstig uit een echt voetbalgezin. Ook vader Marten is al lang actief als trainer.

ADO geeft Glotzbach een contract

"Ik krijg heel erg veel van thuis mee. Alleen maar in positieve zin. Mijn ouders weten er veel van, dus ik denk dat ik daar wel mijn voordeel uit haal."

In een gezin dat voetbal ademt, lijkt het een vanzelfsprekendheid dat ook Lauren als kind bij die sport uitkwam. "Als ik iets anders had willen doen, dan was dat prima geweest. Maar voetbal vond ik het leukst."

Als dochter van Haagse ouders, die ook nog eens nauw betrokken waren bij de club, was de stap naar ADO Den Haag snel gezet. "Mijn moeder was hier trainster, dus als klein meisje liep ik al mee het veld op. De club is thuis, eigenlijk."

Sarina Wiegman, bondscoach van Engeland

Glotzbach doorliep in Den Haag de jeugdelftallen. Alex Scholte, momenteel een van de trainers van het vrouwenelftal, zag haar opgroeien bij de club. "We kennen elkaar al heel lang. Ik had altijd al wel het idee: bij Lau zit het erin."

"Het is fijn dat Lauren heel erg down to earth is. Die doe je geen plezier met die vragen over haar moeder. Ze wil gewoon lekker voetballen en vraagt net zo makkelijk of ze morgen met de beloften mee mag spelen. Ze wil minuten maken, ze is een voetballiefhebber. En dát zal ze wel van huis uit hebben meegekregen."

Omgekeerd wil ook Scholte Glotzbach op diens kwaliteiten beoordelen, en niet op haar familiebanden. "Voor ons is ze gewoon de speelster Lauren. Eén van de talenten voor de toekomst, en zo wordt ze ook behandeld. We brengen Lauren op het moment dat wij denken dat het kan."

Tot op heden bleef de inzet van Glotzbach bij het eerste van ADO beperkt tot twee minuten tegen Heerenveen. "Ik ben blij dat ik mijn debuut heb kunnen maken, heb er heel erg lang naar uitgekeken. Ik heb die twee minuten zo hard mogelijk mijn best proberen te doen."

Wennen aan eredivisieniveau

Zoals voor veel speelsters uit de beloftencompetitie geldt, moet Glotzbach nog wennen aan voetballen op eredivisieniveau. "Lau is een speelster met veel inzicht, maar aan de bal moet er in het tempo nog wat gebeuren. Bij de beloften ligt het tempo wat lager, wordt er minder snel druk gezet. Daar moet ze hier stappen in maken", weet Scholte.

"Het is een grote stap, niet alleen voor Lauren. De beloftencompetitie is een meisjescompetitie en de eredivisie wordt steeds meer een échte competitie. Daarin moet je onder de hoogste weerstand en de hoogste druk het verschil kunnen maken."

Glotzbach heeft er desondanks alle vertrouwen in dat zij de stap gaat zetten. Hoewel ze de nuchterheid zelve is, heeft ook zij haar voetbaldromen. "Een hoog niveau in het buitenland lijkt mij heel erg gaaf. Mijn favoriete club is Barcelona, maar dat is wel heel hoog gegrepen. We gaan het zien. Eerst hier maar eens proberen meer te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl