Opvang Oekraïners in Utrecht
NOS Nieuws

Van der Burg vraagt dringend om opvangplekken voor Oekraïners

Demissionair staatssecretaris Van der Burg heeft de veiligheidsregio's dringend gevraagd binnen een paar dagen extra opvang voor Oekraïners te regelen. Bij voorkeur moet elke regio opvang organiseren voor 200 mensen, in elk geval tot 1 januari.

Door het tekort sluit het centrale aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen bij Amsterdam Centraal tijdelijk de deuren. Vanuit daar werden vluchtelingen verdeeld over de beschikbare opvangplekken in het land. "Maar dat is nu opgedroogd. Er zijn geen opvangplekken meer", vertelt de Amsterdamse wethouder Groot Wassink. "De sluiting zou niet nodig zijn als iedere regio zijn deel van de opvangplekken zou realiseren."

Dagelijks melden zich zo'n dertig Oekraïners in Amsterdam. Die worden nu doorverwezen naar Utrecht, het enige aanmeldcentrum dat over is. Daar zijn ook slaapplekken maar die zijn inmiddels bijna allemaal bezet.

97.000 plekken per 1 januari

Van der Burg zei al eerder dat het aantal opvangplekken op 1 januari moet zijn opgelopen tot 97.000. De veiligheidsregio's hebben de staatssecretaris geantwoord dat ze zich ervoor willen inzetten om aan zijn verzoek van vandaag tegemoet te komen.

"Alle regio's zullen, ondanks alle ingewikkeldheden en al gepleegde inzet de komende weken nog extra aan de bak moeten", zei voorzitter Kolff van het Veiligheidsberaad. Volgens hem moeten mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten op zijn minst tijdelijk opvang kunnen krijgen.

Voor Oekraïners geldt een apart opvangregime. Ze hoeven geen asiel aan te vragen en worden niet in asielzoekerscentra geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl