NAVO geeft burgerdoden Tripoli toe

time icon Aangepast

De NAVO heeft toegegeven dat er zondag burgerdoden zijn gevallen bij een luchtaanval op de Libische hoofdstad Tripoli.

Volgens de Libische regering zijn er bij de NAVO-aanval zondagmorgen vroeg negen burgers omgekomen en achttien gewond geraakt. Journalisten in Tripoli kregen een woonhuis te zien dat bij de luchtaanval zou zijn verwoest. Een BBC-verslaggever zag hoe reddingswerkers en burgers slachtoffers onder het puin van een ingestort gebouw vandaan haalden.

De NAVO zegt dat er mogelijk iets mis is gegaan met de wapensystemen. Volgens de Libische regering is de NAVO bezig de bombardementen te intensiveren en worden daarbij steeds vaker doelen in woonwijken bestookt.

Te zwak

"Dit was een opzettelijke en bewuste aanval op burgerhuizen", zei de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken. "Dit is het zoveelste teken van de brutaliteit van het Westen."

Zaterdag zei een woordvoerder van de NAVO nog dat kolonel Kadhafi ongeoorloofde methoden gebruikt in de strijd tegen de rebellen. Het Libische leger zou tanks en afweergeschut opstellen bij scholen, ziekenhuizen en moskeeƫn in de hoop dat de NAVO ze niet onder vuur neemt uit angst voor burgerslachtoffers.

De opstand in Libiƫ is nu een paar maanden aan de gang. Het ziet er niet naar uit dat Kadhafi snel wordt verdreven, daarvoor zijn de rebellen te zwak.

STER Reclame