Jappie Wiersma met het fotoboek.
NOS Nieuws

Kringloopwinkel stuit op boek met vooroorlogse foto's van Kamp Westerbork

Een Dokkumse kringloopwinkel is op een boek met bijzondere foto's van Kamp Westerbork gestuit. Het album staat vol met foto's uit 1939, toen het kamp nog in aanbouw was. Uit die periode zijn niet veel foto's, weet Joost Tanasale, woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het fotoboek is gevonden toen kringloopwinkel De Fûgelpits in opdracht van een woningstichting een huis ontruimde. "Dan komt er weleens wat voorbij om te laten zien. In deze woning stonden enorm veel spullen. Van alles en nog wat. De eigenaar was een echte verzamelaar", zegt Jappie Wiersma van de kringloopwinkel tegen Omrop Fryslân.

Het kamp werd in 1939 in opdracht van de regering gebouwd. Aanvankelijk was het bedoeld als opvanglocatie voor Joodse vluchtelingen. Op de foto's is te zien hoe op het kampterrein onder meer een synagoge en ziekenhuis in aanbouw zijn.

  • Omrop Fryslân / Ronnie Porte
  • Omrop Fryslân / Ronnie Porte
  • Omrop Fryslân / Ronnie Porte
  • Omrop Fryslân / Ronnie Porte

Tanasale vermoedt dat het album van een architect van het kamp is geweest: "Sommige foto's die we per mail toegestuurd hebben gekregen, herkennen we uit een collectie van de architect van het vluchtelingenkamp, maar andere niet."

De vinder van het album brengt de foto's volgende week naar het herinneringscentrum. Tanasale zegt bij de regionale omroep het fijn te vinden dat iemand met een goed gevoel voor geschiedenis huizen leeghaalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl