Projectie op het Anne Frank Huis
NOS Nieuws

Twee maanden cel voor antisemitische projectie op Anne Frank Huis

De 42-jarige Robert W. is veroordeeld tot twee maanden cel voor het projecteren van een antisemitische tekst op het Anne Frank Huis in Amsterdam.

In de projectie stond in het Engels en Nederlands de tekst "Anne Frank uitvinder van de balpen", waarmee W. suggereerde dat ze haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven (zie kader). Begin oktober eiste het Openbaar Ministerie (OM) een half jaar celstraf en een gebiedsverbod van vijf jaar voor de stad Amsterdam.

De rechtbank van Amsterdam stelt dat "de bewering aan te merken is als een vorm van Holocaust-ontkenning, gelet op de grote symbolische betekenis van het dagboek van Anne Frank voor de herdenking van de Jodenvervolging". De rechtbank vindt het er sterk op lijken dat W. vanuit Polen naar Amsterdam is gereisd om dit plan uit te voeren.

Tijdens de zitting begin oktober bepaalde de rechtbank dat W. de uitspraak in vrijheid mocht afwachten. Hij zat daarvoor 90 dagen in voorarrest. Hierdoor hoeft hij nu geen tijd meer uit te zitten. De rechter heeft hem ook geen gebiedsverbod opgelegd.

Telegram-filmpje

Naast het projecteren van de zin werd W. ook verdacht van het maken en verspreiden van een filmpje van de projectie. Deze zou hij hebben gemaakt met een drone en online hebben verspreid via berichtendienst Telegram. In het filmpje waren discriminerende en antisemitische teksten te horen, in een bewerking van Everybody Wants to Rule the World van de Britse band Tears for Fears.

De rechtbank kan niet vaststellen dat W. het filmpje heeft geplaatst en spreekt hem daarvan vrij. Wel zijn er volgens de rechter "sterke aanwijzingen" dat de verdachte "betrokken is geweest bij het vervaardigen van het filmpje".

In het huis van W. in Polen werd een laserbeamer gevonden, waarmee projecties kunnen worden gemaakt. Ook troffen autoriteiten de drone aan waarmee hij in Amsterdam de beelden voor het filmpje heeft gemaakt.

W. ontkende tijdens de zitting begin oktober de teksten te hebben geprojecteerd en zei ook dat hij niet verantwoordelijk was voor het filmpje. Hij verklaarde dat hij in een hotel in Amsterdam verbleef en in de stad was voor de verjaardag van zijn verloofde. Hij zei niet te weten waar het Anne Frank Huis is.

In juli werd W. opgepakt op het vliegveld van Frankfurt en overgeleverd aan Nederland. Hij werd al eens eerder opgepakt in Polen, maar wilde ondanks een uitreisverbod vertrekken naar Canada. De Duitse politie hield hem echter tegen.

Nog meer strafrechtzaken

In Polen loopt nog een strafzaak tegen W. vanwege het promoten van fascisme en het zaaien van haat. Zo stond hij met een bord met haatdragende teksten bij de wereldberoemde poort van vernietigingskamp Auschwitz. Ook in San Diego loopt nog een zaak tegen hem. Volgens het OM speelde hij in de Verenigde Staten een actieve rol binnen rechts-extremistische kringen.

Antisemitisme, of Jodenhaat, bestaat al duizenden jaren. Waar komt die Jodenhaat vandaan, en hoe uit het zich in onze tijd? NOS op 3 legt uit:

Hoe Jodenhaat maar niet weggaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl