Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Drukte bij Planetarium Franeker na werelderfgoedstatus

Sinds het Eise Eisinga Planetarium in Franeker op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, is het drukker dan ooit in het Friese wetenschapsmuseum. "Het is uitzonderlijk", zegt directeur Adrie Warmenhoven tegen Omrop Fryslân.

Het planetarium kreeg de titel een maand geleden. Per dag is er plek voor 480 bezoekers. "Nu is het al een maand topdrukte. Een dag van tevoren zitten we meestal al volgeboekt. Ieder weekend zit ook vol."

Een bezoeker zegt tegen de omroep dat hij meteen achter de computer dook om kaarten te bestellen nadat hij had gehoord over de benoeming tot werelderfgoed.

De nieuw verworven status trok niet alleen de aandacht van Friezen, maar ook van de rest van Nederland. "Kranten, talkshows, radio, overal kwam het nieuws langs. Dus dat het zo druk is, is ook weer niet zo gek", zegt Warmenhoven.

Hij verwacht dat de belangstelling onder buitenlandse bezoekers vooral volgend jaar gaat toenemen. "Dat duurt vaak net iets langer. Het hangt er bijvoorbeeld van af wanneer touroperators en reisbureaus ons opnemen in hun programma. Komend voorjaar zal dat gaan lopen, denk ik."

Advertentie via Ster.nl