NOS Nieuws

Wekdienst 18/10: Biden naar Israël • Koning begint aan staatsbezoek Zuid-Afrika

Goedemorgen! President Biden vliegt naar Israël als steunbetuiging aan het land in zijn strijd tegen Hamas. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen aan hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika.

Eerst het weer: het is wisselend bewolkt. In de middag neemt de bewolking toe. Tot de avond blijft het op de meeste plaatsen droog, maar in de avond valt vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen regen. Bij een matige oostenwind wordt het 13 tot 17 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Amerikaanse president Biden vliegt naar Israël, als steunbetuiging aan het land in zijn strijd tegen Hamas. Een bezoek aan de Jordaanse hoofdstad Amman is gisteravond laat gecanceld vanwege het bloedbad bij het ziekenhuis in Gaza-Stad.
  • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn voor een driedaags staatsbezoek in Zuid-Afrika. Vandaag bezoeken ze in Pretoria onder meer het Apartheidsmuseum.
  • In Amsterdam begint de 28ste editie van het internationaal vermaarde Amsterdam Dance Event. Dit jaar begint het evenement in het Rijksmuseum.
  • De Zweedse premier Kristersson komt naar België om daar samen met de Belgische premier De Croo de twee Zweden te herdenken die maandag werden doodgeschoten door de uit Tunesië afkomstige Abdesalam L.
  • Joran van der Sloot verschijnt voor de rechter in Birmingham in de staat Alabama in de VS. Hij zal mogelijk details bekendmaken over de moord op Natalee Holloway in 2005. In ruil zou hij dan strafvermindering krijgen.
  • En zowel Ajax (thuis tegen FC Zürich) als FC Twente (thuis tegen BK Häcken) beginnen om 19.00 uur aan de return in de laatste kwalificatieronde voor de Champions League. Ajax zit al op rozen na de heenwedstrijd (6-0), FC Twente en BK Häcken staan halverwege hun ontmoeting op 2-2. Je kunt beide duels volgen in ons liveblog.

Wat heb je gemist?

Op de Grote Markt in Groningen zijn bij archeologische opgravingen twee skeletten gevonden. Ze komen waarschijnlijk uit de periode na 700, de vroege Middeleeuwen. Een van de skeletten lag in een boomstamgraf. Dat betekent dat de persoon in een uitgeholde boomstam is begraven.

Bijzonder, vindt archeoloog Erik Akkerman. "Dat is relatief zeldzaam, niet iets wat je dagelijks vindt", zegt hij bij RTV Noord. De skeletten liggen op een plek waar volgens hem in die tijd een begraafplaats was, rondom een kerk. Onderzoekers hopen dat de vondst meer duidelijk maakt over de mensen die in die tijd in het gebied woonden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Met een paginagrote advertentie in de krant riepen gisteren 350 boswachters politieke partijen op om de natuur beter te beschermen. Voor sommige natuurgebieden is het al te laat. Deze boswachter vertelt waarom er in zijn ogen écht iets moet veranderen.

Boswachters roepen op: 'Politiek, doe wat voor de natuur, het is vijf voor twaalf'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl