Nieuw protest gepland in Marokko

time icon Aangepast

De Marokkaanse 20 Februari Beweging heeft opgeroepen om zondag de straat op te gaan tegen de hervormingsplannen van koning Mohammed. Een woordvoerder van de beweging en andere oppositie-activisten vinden de grondwetswijziging die Mohammed aankondigde niet ver genoeg gaan.

De beweging wil zondag een grote betoging houden voor "een echt democratische grondwet en een parlementaire monarchie. Het plan dat de koning vrijdag heeft voorgesteld komt niet tegemoet aan onze wensen voor een echte scheiding van de machten. Wij willen zondag vreedzaam protesteren".

De koning beloofde vrijdag veel bevoegdheden over te dragen aan de premier en het parlement. Ook wordt de rechterlijke macht volledig onafhankelijk. De 47-jarige vorst, die in 1999 de macht overnam in de oudste Arabische dynastie, heeft nu feitelijk alle macht in handen. Mohammed houdt wel de zeggenschap over de nationale veiligheid en het leger.

Burgers

De koning zei in zijn tv-toespraak dat Marokko een "op de burgers gebaseerde" democratische constitutionele monarchie wordt en hijzelf 'burger-koning'. Mohammed kondigde aan dat hij zelf tijdens een referendum over de ontwerp-grondwet op 1 juli voor zal stemmen.

Politici in Marokko reageerden gematigd positief op de toespraak. Saad Eddine Othmani, een parlementariër van de oppositionele islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling noemde het plan van de koning "een belangrijke stap vooruit".

Nabil Benabdallah, hoofd van de bij de regeringscoalitie betrokken Partij voor Vooruitgang en Socialisme zei dat als het plan van de koning ten uitvoer wordt gebracht, aan de bouw van een moderne, democratische staat kan worden gewerkt.

De toespraak van de koning volgde op grote betogingen op 20 februari. De 20 Februari Beweging, die wordt aangevoerd door jongeren, is geïnspireerd door de revoluties in Egypte en Tunesië. Daar viel het bewind na wekenlange protesten.

STER Reclame