Donald Tusk zondagavond na het bekendmaken van de exitpoll
NOS NieuwsAangepast

Alle stemmen in Polen geteld: regeringspartij PiS komt nog iets lager uit

De Poolse PiS-partij heeft bij de verkiezingen van zondag flink minder stemmen gekregen dan de vorige keer, maar blijft de grootste partij in het parlement. Nu alle stemmen zijn geteld, komt de huidige regeringspartij uit op 35,4 procent van de stemmen, nog iets minder dan uit de exitpoll van zondagavond naar voren was gekomen. Daarin stond de nationalistisch-conservatieve partij op 36,8 procent.

De kans dat PiS een coalitie kan vormen, lijkt erg klein. De partij werd door veel partijen op voorhand uitgesloten. Ook door de andere rechtse partij die de kiesdrempel heeft gehaald: Confederatie. Die extreemrechtse partij krijgt 7,2 procent.

Kans voor oppositie

De tweede partij van het land, het Burgerplatform van oud-premier Donald Tusk, lijkt daarom kansrijker om een regering te kunnen vormen. Tusks pro-Europese partij komt uit op 30,7 procent van de stemmen, ruim 3 procentpunt meer dan in 2019. Ook andere gematigde partijen deden het goed: de centrumrechtse en pro-Europese groep TD krijgt 14,4 procent en de linkse partijcoalitie Lewica 8,6 procent.

Samen hebben ze dus 53,7 procent en komen ze volgens de Poolse publieke omroep uit op 249 zetels. Voor een meerderheid in het Poolse parlement zijn 231 zetels nodig.

De definitieve opkomst was ruim 74 procent, waarmee het record uit 1989 (63 procent) werd verpulverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl