Israëlische soldaten op weg naar de grens met de Gazastrook
NOS NieuwsAangepast

Bijlezen: dit gebeurde maandag in de oorlog tussen Israël en Hamas

De grensovergang tussen Gaza en Egypte stond vandaag centraal in berichtgeving over de oorlog tussen Israël en Hamas. Vanochtend leek het er even dat op dat de grens open ging om buitenlanders en Palestijnen met een dubbele nationaliteit de kans te geven uit te wijken naar Egypte. Maar tot nu toe is de grens nog steeds dicht. De gebeurtenissen van vandaag zijn hieronder samengevat. Dit artikel is bijgewerkt tot 23.30 uur.

De nacht van zondag op maandag was de meest gewelddadige nacht sinds het begin van de oorlog, meldden Palestijnse bronnen vanochtend. Voornamelijk rond Gaza-stad, in het noorden van de regio, zouden urenlang luchtaanvallen zijn uitgevoerd door Israël. Inmiddels zijn er 2750 doden in Gaza en 1400 in Israël.

Grens nog niet open

  • Egyptische bronnen meldden vanochtend dat de grens tussen de Gazastrook en Egypte om 08.00 uur Nederlandse tijd zou opengaan. De opening zou het gevolg zijn van een mogelijk akkoord tussen de VS, Israël en Egypte over een staakt-het-vuren in het zuiden van de Gazastrook.
  • Israël ontkende vervolgens dat er een wapenstilstand was om de grens tussen de Gazastrook en Egypte tijdelijk open te stellen. "Er is momenteel geen wapenstilstand en humanitaire hulp in Gaza in ruil voor het weghalen van buitenlanders", stond in een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu.
  • Ook Hamas zei dat de berichten over een wapenstilstand en een opening van de grensovergang niet klopten.

Op beelden was te zien dat de grenspost inderdaad nog dicht zit:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Shoukry liet weten dat Israël nog geen besluit had genomen voor de opening van de grens bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook. Volgens hem zou Israël het nalaten om de benodigde toezeggingen over een wapenstilstand te doen.
  • De EU wil een luchtbrug opzetten naar de Gazastrook voor hulpgoederen. "De eerste twee vluchten zullen deze week worden uitgevoerd", staat in een verklaring. Die vluchten moeten onder meer tenten, medicijnen en toiletartikelen naar de regio brengen.

Andere ontwikkelingen

  • Israël kondigde aan dat het inwoners gaat evacueren die binnen een straal van 2 kilometer van de grens met Libanon wonen. Het evacuatieplan geldt voor 28 dorpen in de noordelijke grensregio. Het besluit volgt na verschillende vuurgevechten met Hezbollah deze week, waardoor ook de spanning in het noorden van Israël oploopt.
  • Er zijn op dit moment niet genoeg lijkzakken in de Gazastrook om alle doden te bergen, meldde de UNRWA, de VN-organisatie die hulpverlening levert aan Palestijnse vluchtelingen. Volgens de organisatie verslechtert de situatie sterk als gevolg van de Israëlische bombardementen en de blokkade van de Gazastrook waardoor er geen voedsel, water, stroom en brandstof het gebied binnen kunnen.
  • De Israëlische organisatie South First Responders gaf beelden vrij van bodycams van doodgeschoten Hamasstrijders. Hierop is te zien hoe de terroristen te werk gingen bij hun aanvallen op kibboetsen in Israël. Let op: het gaat om schokkende beelden:
Bodycam doodgeschoten Hamas-lid laat aanval op kibboets in Sufa zien
  • Hamas heeft een video vrijgegeven van een van de mensen die zijn ontvoerd tijdens de terreuractie in Israël. Op de video is een jonge vrouw te zien met een een verband om haar arm. In een fragment van ongeveer een minuut spreekt ze direct in de camera. Ze zegt dat ze 21 jaar oud is en uit Shoham komt, een gemeente in de buurt van Tel Aviv. Ze werd ontvoerd van het muziekfestival in het zuiden van Israël waar Hamas een bloedbad aanrichtte.
  • Het aantal mensen dat gegijzeld is door Hamas-strijders bleek vandaag hoger dan eerder gedacht. Volgens het Israëlische leger zijn er 199 mensen gegijzeld. Hamas noemt een groter aantal: tussen de 200 en 250 mensen. Eerder werd gedacht dat het ging om 100 tot 150 mensen. Enkele dagen geleden zei Hamas dat er 22 gijzelaars om het leven zijn gekomen door Israëlische bombardementen, maar dat is niet geverifieerd.
  • Een organisatie van Israëlische vrijwilligers haalde in het grensgebied met Gaza lichamen van omgekomen Hamasstrijders op, zodat ze kunnen worden teruggegeven aan hun nabestaanden. Het valt ze zwaar:
Israëlische vrijwilligers bergen lichamen Hamas: 'Emotioneel heel zwaar'
  • De gewapende tak van Hamas - de Al Qassam-brigades - zegt een serie raketten te hebben afgevuurd op Jeruzalem en Tel Aviv. In een verklaring staat dat het een reactie is op Israëls "gerichte aanvallen op burgers". Vanwege de beschieting ging het luchtalarm af en in Jeruzalem werd een bijeenkomst onderbroken van de Knesset, het Israëlisch parlement.

Diplomatieke gesprekken

  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zal morgen naar Israël reizen, meldden Duitse media. Afgelopen vrijdag was de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock al in Israël, waar ze steun uitsprak voor Israël.
  • De Russische president Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Raisi hebben elkaar gesproken over de situatie in het Midden-Oosten, meldt het Iraanse staatspersbureau Irna op X. Over de inhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt. Iran is de belangrijkste bondgenoot van Hamas en heeft de aanvallen op Israël door de terreurbeweging toegejuicht, maar ontkent directe betrokkenheid.
  • De Amerikaanse president Biden heeft een bezoek aan de staat Colorado op het laatste moment afgeblazen. In Amerikaanse media wordt erop gespeculeerd dat de president binnenkort naar Israël reist. CNN meldde gisteren dat Biden door premier Netanyahu is uitgenodigd.

Nederland en de oorlog Israël-Hamas

  • Er vertrok vandaag een zesde repatriëringsvlucht naar Israël. Het toestel steeg op in Keulen, en zal daar ook weer landen. Vanaf daar worden passagiers met de bus naar Eindhoven gebracht.
  • Nederland heeft contact met 22 mensen in Gaza, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze mensen hebben een Nederlands paspoort of verblijfspapieren voor Nederland, of horen bij het gezin van die mensen. Het contact met de groep wordt volgens het ministerie bemoeilijkt door de slechte omstandigheden in Gaza. Wel wordt er "via diplomatieke kanalen" alles aan gedaan om mensen daar weg te krijgen.
  • Het CIDI laat langs twintig snelwegen in Nederland posters zien ter ondersteuning van het Israëlische offensief in Gaza. Op de posters zijn afbeeldingen te zien van onder meer kinderen die uit Israël zijn ontvoerd door Hamas. De organisatie zegt met de actie aandacht te willen vragen voor de "noodzaak van de operatie in Gaza". De actie is opgezet in samenwerking met andere Joodse organisaties.
  • Reisorganisatie TUI schrapt voor de rest van het jaar alle reizen naar Israël. Door dat besluit worden met name de deelnemers getroffen van vijf groepsreizen van het christelijke Goed Idee Reizen, dat onderdeel is van TUI. Om hoeveel mensen het gaat, wil het bedrijf niet kwijt. Ook de vakanties van individuele reizigers gaan niet door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl