Kimberley Bos komt waarschijnlijk in Oostenrijk in actie tijdens de Spelen van 2026
NOS Sport

Skeleton, rodelen en bobslee buiten Italië tijdens Winterspelen 2026

Bobslee, rodelen en skeleton vinden tijdens de Olympische Spelen van Milaan niet in Italië plaats, maar in een ander land. Het lukt de Italianen niet een nieuw ijskanaal te bouwen in Cortina d'Ampezzo, waar de sleesporten van de Winterspelen van 2026 waren gepland.

Innsbruck mogelijke vervanger

Als skeletonster Kimberley Bos en de Nederlandse bobbers zich plaatsen voor de Spelen zullen zij waarschijnlijk in actie komen in Oostenrijk. Innsbruck heeft aangeboden de sleesporten te organiseren. Een besluit daarover valt later. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Winterspelen dat een onderdeel buiten het gastland wordt gehouden.

Voorzitter Giovanni Malago van het Italiaanse organisatiecomité liet bij een IOC-vergadering in Indiase stad Mumbai weten dat de Italiaanse regering opdracht heeft gegeven naar een andere locatie uit te kijken voor bobslee, skeleton en rodelen.

De Italianen wilden op de plek van de inmiddels gesloten, 100 jaar oude Eugenio Monti-baan in Cortina een nieuw ijskanaal bouwen. De kosten zouden 80 miljoen euro bedragen. Geen enkel bedrijf meldde zich om de werkzaamheden uit te voeren.

IOC akkoord met verplaatsing

Het IOC is akkoord met de wijziging van locatie. Het is de bedoeling dat nieuwe accommodaties ook na de Olympische Spelen gebruikt kunnen worden. In Cortina d'Ampezzo was het maar de vraag of dat zou gebeuren.

Eerder werd ook al besloten dat de wedstrijden van het langebaanschaatsen niet op de buitenbaan in Baselga di Pinè gehouden konden worden. Volgens de richtlijnen moest de baan overdekt worden. Ook de kosten daarvoor waren te hoog.

Tijdelijke schaatsbaan

Daardoor zullen de schaatsers nu hun wedstrijden rijden in een tijdelijke ijsbaan in een grote congreshal in Milaan.

Italië was twee keer eerder de plaats van handeling van de Winterspelen. In 1956 organiseerde Cortina d'Ampezzo het evenement alleen en in 2006 was Turijn gastheer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl