Het 6-jarig jongetje dat door de man is doodgestoken
NOS NieuwsAangepast

Jongen van 6 doodgestoken in Chicago bij anti-islam-aanval

In een buitenwijk van de Amerikaanse stad Chicago is een 6-jarige Palestijns-Amerikaanse jongen doodgestoken en zijn moeder verwond door hun 71-jarige huisbaas. De man vertelde de politie dat hij beide slachtoffers had belaagd vanwege hun islamitische geloof en als reactie op de recente aanval van Hamas op Israël.

De jongen werd 26 keer gestoken met een mes en overleed in het ziekenhuis. Zijn moeder raakte zwaargewond. Zij werd ruim 10 keer gestoken.

De politie spreekt van een zinloze en laffe daad. "We hebben vastgesteld dat beide slachtoffers van deze brute aanval het doelwit waren van de verdachte, omdat ze moslim zijn en vanwege het conflict in het Midden-Oosten tussen Hamas en Israël", zei de politie.

Opgesloten in badkamer

Volgens sms-berichten van de moeder aan de vader van de jongen schreeuwde de verdachte voor de aanval: "Jullie moslims moeten sterven!" De huisbaas zou op de deur hebben geklopt en toen de moeder opendeed zou hij hebben geprobeerd haar te wurgen. Daarna viel hij haar aan met een mes. De vrouw rende vervolgens naar de badkamer en sloot haarzelf op. Daar belde ze de hulpdiensten. Toen ze naar buiten kwam ontdekte ze dat haar zoon was neergestoken.

Verdachte Joseph Czuba werd na het misdrijf zittend op de grond bij de oprit van de woning aangetroffen. Hij wordt verdacht van moord met voorbedachten rade.

Verdachte Joseph Czuba

De islamitische familie woonde al twee jaar op de begane grond van het huis. Een islamitische burgerrechten- en belangenorganisatie in Chicago noemde de misdaad "onze ergste nachtmerrie". De Council on American-Islamic Relations zei in een persconferentie verder dat de media een sfeer creëerden die een aanval als deze waarschijnlijker maakte vanwege de "scheve berichtgeving over het Israëlisch-Palestijnse conflict", citeert The New York Times.

Biden

President Joe Biden heeft zijn medeleven betuigd in een verklaring: "Deze gruwelijke daad van haat hoort niet thuis in Amerika en is in strijd met onze fundamentele waarden: vrijheid van angst voor hoe we bidden, wat we geloven en wie we zijn", zei Biden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl