NOS VoetbalAangepast

Turkije, Spanje en Schotland plaatsen zich voor EK, Wales verrast Kroatië

Turkije, Spanje en Schotland hebben zich gekwalificeerd voor het EK voetbal van 2024. In Konya won Turkije met 4-0 van Letland en dat was genoeg om een EK-ticket veilig te stellen.

In dezelfde poule liet Kroatië een matchpoint onbenut. Een zege bij Wales was genoeg geweest voor EK-kwalificatie, maar dat lukte Luka Modric en zijn kompanen niet. Wales steeg boven zichzelf uit en won in Cardiff met 2-1.

De twee landen hebben nu beide tien punten.

Turkije, tegenwoordig getraind door de Italiaan Vincenzo Montella, rolde Letland in de tweede helft op. Na een klein uur spelen maakte Yunus Akgün de openingstreffer, waarna Cenk Tosun en Kerem Aktürkoglu de eindstand op 4-0 bepaalden.

De Turken hebben hun kwalificatie mede te danken aan de knappe zege van afgelopen donderdag, toen in Kroatië werd gewonnen. Het vorige EK was Turkije erbij, maar afgelopen winter ontbrak het land bij het WK in Qatar.

Kroatië, dat zonder Ajacieden Josip Sutalo en Borna Sosa startte, werd door Wales overvleugeld. De ervaren spits Harry Wilson scoorde tweemaal. Mario Pasalic deed nog wat terug, maar meer boksten de Kroaten niet voor elkaar.

Ook Spanje en Schotland geplaatst

Naast Turkije greep ook Spanje vanavond een EK-ticket. Op bezoek bij Noorwegen werd met 1-0 gewonnen, door een doelpunt in de tweede helft van Gavi.

Door het puntenverlies van de Noren is in dezelfde poule ook Schotland zeker van kwalificatie.

De Noorse sterren Erling Haaland en Martin Ødegaard dreigen zo opnieuw een eindronde mis te lopen. Noorwegen kan zich alleen nog kwalificeren via de play-offs, waarin twaalf ploegen - geselecteerd op basis van prestaties in de afgelopen Nations League - strijden om de laatste drie tickets.

Zwitserland voorkwam ternauwernood een pijnlijke nederlaag thuis tegen Belarus. De Zwitsers kwamen in de tweede helft met 1-3 achter, maar bogen dat in de slotfase nog om naar een 3-3 gelijkspel.

Het puntenverlies is niet onoverkomelijk voor Zwitserland, hoewel Roemenië nu aan kop gaat in poule I. Israël, dat deze week door de oorlog niet in actie komt, volgen met vier punten achterstand.

Polen in de problemen

In poule E nam Tsjechië door een 1-0 zege op Faeröer de tweede plek in de poule over van Polen, dat dure punten liet liggen tegen Moldavië (1-1). Albanië staat bovenaan in de groep.

Bij de Tsjechen stonden Ondrej Lingr (Feyenoord), Michal Sadilek (FC Twente) en Vaclac Cerny (voormalig FC Twente) in de basis. Tomas Soucek maakte een kwartier voor tijd de winnende goal binnen vanaf de stip.

De standen in poules E en I:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl