NOS Sport

Volleyballers Dynamo veroveren Supercup na vijfsetter tegen Lycurgus

De volleyballers van Dynamo hebben voor de tiende keer de Supercup in de wacht gesleept.

In de traditionele openingswedstrijd van het nieuwe seizoen werd het Groningse Lycurgus in vijf sets aan de kant gezet door de Apeldoornse ploeg: 25-20, 25-23, 21-25, 24-26 en 15-9.

Dynamo wint Supercup voor tiende keer na vijfsetter tegen Lycurgus

De strijd om de Supercup gaat traditioneel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Dynamo kroonde zich afgelopen seizoen tot landskampioen door Orion te verslaan in de play-offs. De volleyballers van Lycurgus wonnen in april voor de vierde keer op rij de beker. Dit keer ten koste van Dynamo.

Daardoor stonden twee topteams uit de eredivisie tegenover elkaar. Maar beide teams hadden lastige weken achter de rug. Lycurgus-trainer Arjan Taaij liet al vallen tegenover Dagblad van het Noorden dat zijn team door personele problemen een 'onrustige en chaotische' voorbereiding op het seizoen kende. Ook bij Dynamo was de optimale vorm er nog niet.

Snel gat geslagen

Dat was ook wel terug te zien in het volleybal in de eerste set. De spelers van beide teams leken elkaar nog wat te zoeken in het veld, waardoor vastigheden ontbraken. Wel bleek vijftienvoudig landskampioen Dynamo het iets beter voor elkaar te hebben.

De Apeldoorners pakten bij een stand van 6-6 drie punten op rij en die voorsprong werd tot het einde van de eerste set vastgehouden en nog iets uitgebreid. Dynamo pakte de eerste set met 25-20.

Dynamo viert feest na de winst op Lycurgus

In de tweede set was aanvankelijk hetzelfde beeld te zien. Dynamo was scherper dan Lycurgus. In een goed gevulde sporthal in Omnisport liep de ploeg van Redbad Strikwerda snel uit naar 10-4, waardoor de Groningse ploeg al meteen achter de feiten leek aan te lopen.

Maar Lycurgus kwam steeds beter in het ritme en toonde veerkracht. De ploeg kwam terug tot 14-14.

Maar het zorgde er niet voor dat de bekerwinnaar de stand in sets weer gelijk kon trekken. Landskampioen Dynamo sleepte, met iets meer moeite, ook de tweede set binnen: 25-23.

De stijgende lijn bij de Lycurgus bleef stand houden, want in de derde set kwam de ploeg voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. En die voorsprong werd niet meer afgestaan. Zo voorkwam de bekerwinnaar dat de wedstrijd al in drie sets afgelopen zou zijn.

Martinez tegen oude ploeg

Coach Taaij bracht vlak voor de vierde set de 33-jarige Ramon Martinez in het veld. Dat was bijzonder voor de passer-loper, die vorig jaar nog voor Dynamo speelde. Martinez, net hersteld van een blessure, kon ondanks enkele gescoorde punten niet voorkomen dat zijn nieuwe ploeg weer tegen een snelle achterstand aankeek in die vierde set.

Martinez (links) in actie tegen zijn oude ploeg

Wederom kwam Lycurgus terug in de set en de Amerikaan Cole Gillis zorgde ervoor dat de Groningse ploeg na een hele spannende slotfase met 24-26 er ook nog een vijfde set uitsleepte.

In die beslissende set hadden de Groningers last van de Engelse diagonaalspeler Jack Williams van Dynamo. Hij speelde een goede wedstrijd en bijna elke bal die op hem werd gespeeld, leverde door zijn harde slagen een punt op.

Sjors Tijhuis sloeg uiteindelijk voor Dynamo het winnende punt binnen en zo werd met 15-9 alsnog de eerste prijs van het seizoen gewonnen door de regerend landskampioen.

Dynamo met de Supercup

Overigens is er volgende week meteen een kans voor Lycurgus om revanche te nemen. Dan staan beide ploegen, wederom in Apeldoorn, tegenover elkaar in de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl