Rugbythriller op WK: Nieuw-Zeeland schakelt topfavoriet Ierland uit

• AFP
    De Ieren delven het onderspit in deze scrum
  • AFP
    Desillusie bij Ierland

In een zeer spannende en hoogstaande kwartfinale op het WK rugby heeft topfavoriet Ierland zijn Waterloo gevonden. Drievoudig wereldkampioen Nieuw-Zeeland was in het uitverkochte Stade de France met 28-24 te sterk.

Ierland (in het rugby een gecombineerde ploeg van Ierland en Noord-Ierland) kwam nooit verder dan de kwartfinales op een WK. Bij de voorgaande negen edities waren de kwartfinales liefst zeven keer het eindstation. Maar met de huidige gouden generatie wilden de Ieren voor de hoofdprijs gaan. De ploeg staat bovenaan de wereldranglijst en won vorig jaar ongeslagen de Six Nations.

Nieuw-Zeeland staat 'slechts' vierde op de wereldranglijst en leek niet meer de ploeg van weleer te hebben. Op het WK werd de afgelopen weken vaak slordig gespeeld. Ook tegen de Ieren werden flinke defensieve fouten gemaakt, maar de 'All Blacks' wisten met geconcentreerd aanvalsspelen de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Nieuw-Zeeland begon brutaal in het Stade de France en drong het favoriete Ierland met een langdurige aanval geduldig richting achterlijn. Dankzij twee penalty's en een try van Leicester Fainga'anku en een conversie stond het binnen twintig minuten al 13-0.

Ierland knokte zich terug dankzij de in Nieuw-Zeeland geboren sterspeler Bundee Aki. Hij ontweek vier tackles op weg naar zijn try. Even later werd de Nieuw-Zeelander Aaron Smith na een knullige overtreding met geel voor tien minuten van het veld gestuurd. Met een man meer wist Ierland de stand bij rust nagenoeg gelijk te trekken: 18-17.

De Nieuw-Zeelandse haka voor de wedstrijd

Nieuw-Zeeland herpakte zich in het begin van de tweede helft en via een try van Will Jordan en de benutte conversie liep de ploeg uit naar 25-17.

Weer geel

De Ierse routinier Johnny Sexton (38) miste op zijn laatste WK een relatief eenvoudige penalty. Maar opnieuw brachten de 'All Blacks' zichzelf in de problemen met een gele kaart.

Codie Taylor beging een overtreding door de Ierse 'maul' naar de grond te trekken en werd bestraft met een 'penalty try' en tien minuten uitsluiting. De stand kwam daardoor op 25-24, met nog een kwartier te spelen.

Ierland ging op jacht naar de beslissende try, maar de Nieuw-Zeelandse defensie hield met een man minder stand. Jordie Barrett, een van de drie broers in het Nieuw-Zeelandse vijftiental, benutte zijn derde penalty en bracht de stand op 28-24.

Terwijl de officiële speeltijd al verstreken was, ging Ierland met een minuten durende aanval van liefst 35 'phases' op jacht naar de winnende try, maar Nieuw-Zeeland wist de bal uiteindelijk te heroveren. Daarmee was de droom van de tienduizenden Ierse fans in het Stade de France gebroken.