Olav Kooij sprint naar de winst in de Ronde van Guangxi
NOS Wielrennen

Nederlands 1-2-3'tje in Chinese wielerafsluiter: Kooij domineert de sprint

De derde etappe in de wielerronde van Guangxi is uitgelopen op een sprint met drie Nederlanders in de hoofdrol: Jumbo-Visma-renner Olav Kooij won de rit, voor zijn landgenoten Rick Pluimers (Tudor) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost).

De zesdaagse wielerkoers door de Chinese autonome regio is de laatste WorldTour-wedstrijd van het jaar en geldt daardoor voor veel renners als afsluiting van het seizoen.

Ook de eerste twee etappes liepen uit op een sprint, maar daarin kwam Kooij niet in de buurt van de zege. De eerste rit werd gewonnen door Elia Viviani. Jonathan Milan sprintte in de tweede etappe naar de winst voor Arvid de Kleijn, de Nederlander van Tudor.

In de korte, derde etappe rondom Nanning (134,3 kilometer) moesten de renners vijf keer een pittig klimmetje van 1,4 kilometer à 11,8% over. Dries De Bondt was opnieuw in de aanval, pakte bonificatieseconden en loste daardoor Milan af als klassementsleider.

Twaalfde zege voor Kooij

Op de laatste van die klimmetjes, op 19 kilometer van de streep, werd geprobeerd alle sprinters te lossen. Dat lukte redelijk, maar de meesten wisten weer terug te komen. Kooij bleek in de finale veruit de snelste en boekte zijn twaalfde zege van het seizoen.

De Ronde van Guangxi duurt nog drie dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl