NOS Nieuws

Wekdienst 14/10: Op de vlucht in Gaza • Congres PvdA/GroenLinks

Goedemorgen! Vandaag opnieuw veel nieuws over de situatie in Israël en Gaza. Verder is er een politiek congres én wordt er gevoetbald om EK-tickets.

Eerst het weer: de dag begin overwegend droog en zonnig. Vanmiddag trekt een aantal buien over het land. Bij een matige en aan zee krachtige noordwestenwind wordt het maximaal 13 tot 15 graden. Ook morgen is het nog wisselvallig.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Opnieuw veel nieuws over de situatie in Israël en Gaza. Inwoners van Gaza-stad zijn opnieuw opgeroepen om naar het zuidelijke deel van de Gazastrook te gaan. Het Israëlische leger zegt van 09.00 tot 15.00 uur Nederlandse tijd "geen schade" te zullen aanrichten op twee belangrijke routes richting het zuiden. Lees meer in ons liveblog.
  • De PvdA en GroenLinks houden een gezamenlijk congres. De twee linkse partijen doen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november als één lijst mee, met Frans Timmerman als lijsttrekker. Hij houdt een speech bij het congres in Rotterdam.
  • En in de kwalificatie voor het EK voetbal van volgend jaar zijn vanavond zeven wedstrijden, waaronder Italië - Malta en Oekraïne - Noord-Macedonië. Gisteren speelde Nederland al tegen Frankrijk; Oranje verloor die wedstrijd met 2-1.

Wat heb je gemist?

De Russische autoriteiten hebben drie advocaten van oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt. Ze worden volgens aanhangers van Navalny verdacht van betrokkenheid bij een "extremistische groepering", een aanklacht die vaker is gebruikt om Navalny-bondgenoten de mond te snoeren. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot zes jaar cel krijgen.

Ander nieuws uit de nacht:

Om te kijken:

Op het voormalig terrein van vernietigingskamp Sobibor is deze week een uitzonderlijke gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Tachtig jaar geleden kwamen Joodse gevangen er in opstand tegen hun SS-bewakers en ontvluchtten het kamp. We spraken twee familieleden van overlevenden; zij zijn nog steeds ontroerd door wat hun voorouders hebben meegemaakt.

80 jaar na opstand Sobibor: 'Ik zie voor me dat ze rennen, weg van deze plek'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl