Inwoners van de Gazastrook op de vlucht
NOS Nieuws

Zeker tien Nederlanders vast in de Gazastrook, ministerie kan weinig voor ze doen

Er zitten zeker tien Nederlanders vast in de Gazastrook, heeft demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken gezegd in het programma Op1. Onder hen zijn zeker twee gezinnen, die daar weg willen.

Het ministerie heeft met alle mensen contact. "Maar het is een buitengewoon moeilijke situatie en mensen kunnen gewoon niet de grens over", zei Bruins Slot.

Eerder op de dag meldde het ministerie dat er zeker negen Nederlanders vastzitten in Gaza. De Nederlandse overheid kan weinig voor de mensen die vastzitten doen. "De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse gebieden houdt zo goed mogelijk contact met deze families", zegt een woordvoerder van het ministerie. "We doen er alles aan om hen te helpen Gaza te verlaten."

Maar dat is op dit moment niet mogelijk. De grenzen zijn dicht, ook voor mensen met een buitenlandse nationaliteit. Of er nog meer Nederlanders in de Gazastrook vastzitten is niet bekend. "Niet dat wij weten op dit moment", zei Bruins Slot in het televisieprogramma.

Nauwelijks consulaire bijstand

Het reisadvies is al een tijdje rood. "Dat betekent dat we ook vóór de huidige crisis alle reizen naar Gaza afraadden", zegt de woordvoerder van het ministerie. "Daarbij hebben we steeds gewaarschuwd dat de Nederlandse overheid niet of nauwelijks consulaire bijstand kan verlenen als je in dat gebied in nood komt."

De 16-jarige Palestijns-Nederlandse Mohammed zit vast in Gaza. Hij was voor het uitbreken van de oorlog met zijn gezin naar het gebied gereisd om voor zijn oma te zorgen.

Mohammed vertelde het NOS Jeugdjournaal wat hij meemaakt:

Nederlandse Mohammed (16) moet weg uit Gaza: 'Weet niet of je volgend uur nog leeft'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl