Cel en jeugddetentie voor doodsteken snackbarhouder in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Jaar gevangenisstraf voor meisje dat snackbarhouder in Den Haag doodstak

Een 15-jarig meisje uit Den Haag is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het doodsteken van een 39-jarige snackbareigenaar in Den Haag. Een jaar jeugddetentie is de maximale straf voor haar leeftijd en is gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie had geëist.

De steekpartij was eind januari rond 21.00 uur in de Haagse Houtwijk. Het echtpaar had net hun snackbar afgesloten toen ze op straat werden aangevallen door het meisje en een 17-jarige medeverdachte. Een andere 17-jarige bemoeide zich later met de vechtpartij. Hij is de broer van het meisje.

De snackbarhouder bleek een steekwond op de borst en twee steekwonden op zijn rug te hebben opgelopen. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en kwam even later in het ziekenhuis te overlijden.

Het echtpaar had al langer onenigheid met de jongeren in de wijk. Eerdere ruzies gingen over de toegang tot het cafetaria waar destijds een coronatoegangspas voor nodig was. Hierbij werd onder meer met een fles water gegooid.

Nauwelijks berouw

Volgens de rechter heeft het 15-jarige meisje tijdens de zitting niet of nauwelijks enig oprecht berouw getoond voor het leed dat zij heeft veroorzaakt. In een opgenomen gesprek tussen de twee meisjes werd volgens de rechter "met de grootste minachting" gesproken over de steekpartij.

Het 17-jarige meisje werd veroordeeld voor openlijke geweldpleging en gaat tien maanden naar de jeugdgevangenis. Ze krijgt jeugd-tbs opgelegd, mede voor het neersteken van een ex van haar moeder in september 2022. De maximale jeugddetentie voor 17-jarigen is twee jaar.

De 17-jarige jongen werd eveneens veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Hij kreeg zes maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd, ook voor een andere zaak over vier diefstallen van telefoons. Beiden werden vrijgesproken van het medeplegen van doodslag.

De veroordeelden moeten ook gezamenlijk een schadevergoeding van 96.000 euro betalen aan de nabestaanden.

Stille tocht

De steekpartij maakte veel los in de Haagse wijk. Zo benadrukte de rechter tijdens de zitting dat de gebeurtenis het veiligheidsgevoel van veel bewoners in de wijk heeft aangetast.

Honderden mensen liepen mee met een stille tocht. Daarnaast werd met een inzamelingsactie voor de weduwe meer dan 110.000 euro opgehaald. Het gedoneerde geld is bedoeld zodat zij lopende rekeningen kan betalen en de snackbar op termijn weer kan openen, meldt Omroep West.

Advertentie via Ster.nl