Klimaatactivisten op de A12
NOS NieuwsAangepast

XR stopt acties A12, Kamermeerderheid voor motie afbouwen fossiele subsidie

Extinction Rebellion (XR) stopt tot aan het kerstreces met de blokkades van de A12. Het besluit is genomen omdat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen waarin het demissionaire kabinet wordt gevraagd om scenario's op te stellen voor de afbouw van de "fossiele subsidies". De scenario's zouden voor Kerst door het demissionaire kabinet moeten worden uitgewerkt.

De motie was ingediend door GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren en werd gesteund door een ruime Kamermeerderheid: uiteindelijk stemden VVD, CDA, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk, Volt, Bij1 en de Kamerleden Den Haan en Gündogan er voor.

De actiegroep heeft bijna een maand lang elke dag de A12 geblokkeerd uit protest tegen de fossiele subsidies. De acties werden vorige week opgeschort toen de motie bij de Kamer was ingediend.

Nog geen afbouw

Overigens staat in de motie niet dat de fossiele subsidies nu ook echt moeten worden afgebouwd. Er wordt aan het kabinet gevraagd om "scenario's op te stellen" voor de afbouw in twee tot zeven jaar, en die voor Kerst naar de Tweede Kamer te sturen. Dan zijn er inmiddels verkiezingen geweest en heeft de Kamer een andere samenstelling.

In de scenario's moet onder meer rekening worden gehouden met de gevolgen voor "kwetsbare groepen" en met de Europese regels voor fossiele subsidies die al vastliggen.

VVD en CDA stemden dus ook voor de motie, allebei wel met kanttekeningen.

VVD-Kamerlid Erkens zei dat zijn fractie niet akkoord gaat met een abrupte afbouw van fiscale vrijstellingen. Die zou volgens hem de energierekening voor huishoudens verhogen en bedrijven zouden de grens over worden gejaagd.

"Maar de motie vraagt enkel om onderzoek en de minister heeft al aangegeven dat het gevraagde tempo onrealistisch is, en dat het onderzoek pas begin volgend jaar klaar is om te gebruiken bij een formatie. Met die interpretatie kan de VVD de motie steunen." Demissionair minister Jetten zei vorige week dat doorrekening voor de Kerst niet haalbaar is, maar begin 2024 wel.

CDA: neigt naar chantage

CDA-Kamerlid Boswijk zei in een toelichting dat hij er moeite mee heeft dat Extinction Rebellion de motie "gebruikt" als een soort rechtvaardiging voor eventuele nieuwe blokkades van de A12. "Ik vind: of je nou een trekker onder je kont hebt of een flesje lijm in je hand, demonstreren op een snelweg is gewoon verboden en moet je gewoon niet doen."

Volgens Boswijk "neigt dit naar chantage", maar zijn partij stemt uiteindelijk toch voor omdat "wij als CDA onze wereld uiteindelijk schoner doorgeven aan de komende generatie". Boswijk vindt het goed om te onderzoeken hoe de fossiele subsidies "op een verstandige manier" kunnen worden afgebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl