NOS Sport

Na paralympisch handbikegoud wil Plat nu wheelend naar de top: 'Totaal andere sport'

  • Robbert de Rijk

    verslaggever in Chicago

  • Robbert de Rijk

    verslaggever in Chicago

Na olympisch handbikegoud wil Plat nu wheelend naar de top: 'Totaal andere sport'

Op het moment dat Sifan Hassan nog een kilometer of achttien heeft af te leggen tijdens de marathon van Chicago, schiet een andere Nederlander al over de finish. Jetze Plat zocht na de Paralympische Spelen van Tokio een nieuwe sportieve uitdaging en vond die op de marathon.

Plat heeft bovenarmen als boomstammen en is razendsnel op zijn handbike. Het leverde hem twee jaar geleden in Tokio drie paralympische titels op. Twee met het handbiken en één op de triatlon. Deelname aan de stadsmarathons bij het wheelen lijkt dan voor de hand te liggen. Maar dat is het niet.

Wheelen is als lopen

Handbiken en wheelen zijn twee totaal verschillende sporten. "Handbiken is het wielrennen voor mindervalide atleten. Dan zit ik op een fiets met pedalen, een ketting en schakelmechanisme. Wheelen is dus onze vorm van lopen. En die aandrijving gaat via speciale handschoenen met rubber erop rechtstreeks op het wiel."

Jetze Plat

Bij het handbiken kunnen ze de meeste wedstrijden in de klasse van Plat vrijwel schriftelijk afdoen. Hij wint in principe alles wat er te winnen valt. En met een grote lach zegt hij dat het in de marathon nog niet zo is. "Daar was ik misschien ook wel naar op zoek. Een prikkel om echt weer elke dag het maximale eruit te halen."

Zilver in Londen

Niet dat hij achteraan bungelt in het veld. Het afgelopen jaar eindigde hij in New York en Boston als derde en in Londen als tweede. "Maar het gat met de nummer één, de Zwitser Marcel Hug, is wel heel erg groot. Dus dat moet ik zien te dichten."

Leuke bijkomstigheid van de overstap naar de marathon zijn de wedstrijden. De wheelers hebben helemaal hun plek gevonden binnen de organisaties van de grootste marathons van de wereld. Vrijwel overal staat ze vooraan bij de start om voor de lopers uit te racen.

Jetze Plat

"Dat is wel heel speciaal, hoor. Die evenementen zijn zo groot opgezet. En al het publiek staat er al als wij dan vooruit kunnen racen. Heel mooi."

De mannen en vrouwen in snelle rolstoelen gaan voor de lopers uit omdat ze nu eenmaal ook veel sneller zijn. Het persoonlijk record van Plat op de marathon is inmiddels 1 uur en 24 minuten. Bijna veertig minuten sneller dan het wereldrecord lopen.

Spelen in Parijs

In Parijs verdedigt Plat volgend jaar drie olympische titels. Het lijkt erop dat daar ook de jacht naar een vierde titel bijkomt: op de marathon.

"We zijn bezig om het met een strak plan mogelijk te maken, maar het is wel een uitdaging." De training voor het wheelen is toch een andere belasting dan voor het handbiken. En in alle disciplines dan net niet kunnen winnen, zou zonde zijn.

"En dat is nu precies de uitdaging waarom ik dit doe. Kijken of het wel kan lukken om het op het hoogste niveau te combineren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl