Botic van de Zandschulp
NOS SportAangepast

Van de Zandschulp klaar op masterstoernooi Shanghai, Korda klopt Medvedev

Botic van de Zandschulp is op het masterstoernooi van Shanghai gestrand in de tweede ronde. De mondiale nummer 67 verloor op het Chinese hardcourt met 4-6, 6-1, 2-6 van Ugo Humbert (ATP-34).

Het duel werd zaterdag vanwege regenval gestaakt op 2-2 in de eerste set. Van de Zandschulp brak de als 32ste geplaatste Fransman een dag later direct, maar toch moest hij de set aan Humbert laten.

In de tweede set ging het voor Van de Zandschulp, die twee keer de derde ronde bereikte op mastersniveau, crescendo met drie breaks en geen breekkansen tegen. In de laatste set waren de rollen weer omgekeerd: Humbert snoepte twee games van hem af en benutte zijn enige matchpoint.

Eerste zege sinds half april

In Shanghai boekte Van de Zandschulp in de eerste ronde zijn eerste overwinning op een masterstoernooi sinds half april. Hij versloeg de Australiër Christopher O'Connell in drie sets. Hij deed voor het eerst mee in Shanghai. Het toernooi ging drie jaar niet door vanwege de coronapandemie.

Eerder al sneuvelde Tallon Griekspoor in de tweede ronde. De 27-jarige Nederlandse tennisser moest in zijn partij tegen de Serviër Dusan Lajovic bij een 4-6, 2-3 achterstand opgeven, omdat hij zich niet lekker voelde.

Ook titelhouder Medvedev klaar

Van de Zandschulp is met zijn eliminatie in goed gezelschap: ook voor titelhouder Daniil Medvedev viel het doek, al was de als tweede geplaatste Rus wel al een ronde verder gekomen. In de derde schifting was hij opnieuw niet opgewassen tegen Sebastian Korda (26): 6-7 (8), 2-6.

Sebastian Korda

De Amerikaan boekte voor het eerst in zijn carrière een zege op een speler uit de mondiale top-5, maar dat hij daar tegen uitgerekend Medvedev in slaagde was minder een verrassing: hij klopte hem begin dit jaar ook op de Australian Open. De Rus, destijds de nummer acht van de wereld, won toen ook geen set.

In Shanghai had hij dat al in de eerste set kunnen voorkomen, maar Medvedev hielp in de tiebreak - waarin hij drie dubbele fouten afleverde - drie setpunten om zeep. Korda brak de gefrustreerde titelverdediger in de tweede set twee keer en bereikte zo, na Miami in 2021, voor de tweede keer de vierde ronde van een masterstoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl